Regels en tips bij het bouwen van een huis

24 oktober 2018

Door: Reinier Uit de Weerd, makelaar -  Voor velen een droom, voor sommigen een nachtmerrie; je eigen huis bouwen. Uiteraard is het bouwen van je eigen woning geen eenvoudige klus, maar het spreekt de meeste van ons wel tot de verbeelding… Wat als je echt alles zelf zou kunnen bepalen?


De regels bij het bouwen van een eigen huis


Waar begin je als je een bouwkavel op het oog hebt? Het eerste wat je moet doen is het bestuderen van het Bestemmingsplan. In dit plan heeft de Gemeente alle regels vastgesteld voor het bouwen op deze locatie. Iedere locatie heeft vaak weer zijn eigen bestemmingsplan, dus dat kan per straat verschillen. Hierin kun je lezen wáár er gebouwd mag worden op de kavel, waar eventuele bijgebouwen mogen staan, hoe groot het huis mag worden en hoe hoog. Vervolgens kun je het Beeld-kwaliteitsplan opvragen bij de Gemeente. Dit plan bepaalt de richting van de uitstraling van de nieuwe woning. Als laatste is het verstandig om het Bouwbesluit goed door te lezen. Dit zijn de algemene regels voor alle nieuwe woningen die gebouwd worden in Nederland. Dit zijn regels die onder andere gaan over veiligheid, isolatie en duurzaamheid. Iedere nieuwe woning moet hier aan voldoen. Kun je je vinden in alle drie de plannen/documenten? Dan kun je van start met de bouw van je eigen huis. Neem dan onderstaande tips wel mee in de voorbereiding:

 

8 tips bij het bouwen van je eigen huis


1. Vraag op tijd een omgevingsvergunning (bouwvergunning) aan
Een open deur misschien, maar het gebeurt nog veel te vaak dat deze te laat wordt aangevraagd. Wat zorgt voor veel irritatie en vertraging.

2. Vraag een voortoets aan
Zorg dat je snel een concept bouwplan hebt en vraag, voordat je een omgevingsvergunning gaat aanvragen, een voortoets aan bij de Gemeente. In dit gesprek bespreken jullie samen het concept bouwplan. Dit scheelt aanzienlijk tijd wanneer je de omgevingsvergunning gaat aanvragen en er geen wijzigingen meer nodig zijn. Dan hoef je het aanvraagtraject maar één keer te doorlopen.

3. Kies voor een architect
Het klinkt prijzig, maar het levert je een prachtige en unieke woning op. Investeer in een goede architect die met je meedenkt.

4. Overweeg een kant-en-klaar bouwconcept
Wil je besparen op de vormgeving van je nieuwe woning? Dan kun je ook kiezen voor een kant-en-klaar bouwconcept. Deze woningen zijn al helemaal uitgewerkt en schelen dus in ontwerpkosten omdat alles al getekend en berekend is. Niet heel romantisch, wel budgetvriendelijk.

5. Vergelijk aannemers
Heb je een bouwplan en schetsplan liggen? Zoek dan naar een aannemer die ervaring heeft met het bouwen van soortgelijke woningen en vraag altijd vergelijkingsmateriaal op!

6. Maak duidelijke afspraken
Ook voor de hand liggend, maar nodig om te benadrukken. Maak hele duidelijke afspraken met de aannemer over de loonkosten én grondstoffen. Deze zijn namelijk de laatste tijd gestegen en op dit gebied wil je niet voor verrassingen komen te staan.

7. Schakel een bouwbegeleider in
Ga je een verbouwing aan terwijl je zelf gewoon doorwerkt of heb je geen idee waar je aan begint? Kies dan voor een bouwbegeleider. Het lijkt misschien een overbodige kostenpost, maar uiteindelijk levert het je geld op. Een bouwbegeleider zorgt voor de aanbesteding, houdt het budget in de gaten en houdt het overzicht. Hij is dagelijks op de bouw en controleert het werk van de aannemer. Ook begeleidt hij de oplevering, zodat je op tijd bent met aanpassingen. Dit komt de bouwkwaliteit ten goede!

8. Vraag om goed hypotheekadvies
Een hypotheek afsluiten voor een huis dat je zelf gaat bouwen zit anders in elkaar dan bij het aankopen van een bestaande woning. Laat je daarom goed adviseren. Bas Kamphuis is onze hypotheekspecialist en kan je hier goed bij helpen. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Benieuwd of jij je eigen huis kan bouwen? Check dan eerste de waarde van je huidige woning. Wij geven waardebepalingen op maat, zodat je precies weet wat jouw woning gaat opleveren in de huidige markt. We komen hiervoor bij jou thuis langs, zodat wij de woning kunnen zien en jij al je vragen kan stellen. Een afspraak is eenvoudig gemaakt.

Deel deze pagina op:
Ook interessant