Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

8 februari 2021

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde u vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat een ton meer! Daardoor bestaat de kans dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen. Onze hypotheekadviseurs Silvia Schoonhoven en Bas Kamphuis kunnen voor u uitrekenen of u ook kunt besparen op de hypotheek. 

Stapeltjes geld die kleiner worden, steeds lagere rente

De rente die u over uw hypotheek betaalt, bestaat uit een basisrente en een rente-opslag. Dit geldt vooral voor hypotheken zonder NHG. Vaak betaalt u de rente-opslag al als uw hypotheek hoger is dan 40 of 50 procent van de koopprijs.

Lager tarief

Hoe meer u heeft geleend voor uw huis, hoe hoger de rente-opslag. Heeft u uw huis voor 100 procent (of meer) gefinancierd met een hypotheek, dan kan die opslag wel oplopen tot 0,6 procent. Op een hypotheek van € 250.000 betaal je dan € 1.500 extra rente per jaar.

Wanneer uw huis meer waard is geworden door de marktontwikkelingen, of als u heeft geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen en/of als u heeft afgelost, verandert die verhouding. Daardoor kan de rente-opslag in een lager tarief vallen, waardoor u kunt besparen op uw hypotheekrente.

Wat moet je doen?

  • Allereerst moet u weten of en hoeveel rente-opslag u betaalt en hoeveel u kunt besparen. Dat kunt u meestal terugvinden op de website van de geldverstrekker.
  • Check vervolgens de voorwaarden van uw hypotheek. Hier kunt u lezen of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.
  • Nu moet u nog weten hoeveel uw huis waard is. De WOZ-waarde is een aardige richtlijn, maar loopt altijd een jaar achter. Zeker nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kan het lonen om uw huis opnieuw te laten taxeren. Dit kost wel geld.
  • Als u besluit uw huis te laten taxeren, heeft u meerdere mogelijkheden. Via internet kunt u al voor een paar tientjes een taxatierapport laten maken. Helaas accepteren lang niet alle banken dit. U zult dan een taxateur in de arm moeten nemen en dat is een stuk duurder. Toch kan het interessant zijn om hierin te investeren, omdat u de kosten weer terugverdient.
  • Vaak zult u zelf de bank moeten benaderen om de verlaging te laten doorvoeren. Maar dat kunt u natuurlijk ook aan uw Erkend Financieel Adviseur vragen.


Meer informatie

Wilt u weten of u kunt besparen op uw hypotheek door de rente-opslag te verlagen, maar komt u er niet helemaal uit of heeft u geen tijd om het uit te zoeken? Als Erkend Financieel Adviseur zijn Silvia en Bas expert op dit gebied. Zij helpen u graag verder.

(
Bron: LevenWonen)

Deel deze pagina op:
Ook interessant