Einde rentevaste periode: hier moet u op letten

1 april 2024

Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen veel huizenkopers ervoor de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast te zetten: de rentevaste periode. Die periode kan één of twee jaar zijn, maar ook aanzienlijk langer, zoals tien of twintig jaar.

Op een gegeven moment loopt die afspraak af en moet u een nieuw 'rentecontract' afsluiten. Hierover krijgt u, drie maanden voordat het zover is, bericht van uw hypotheekbank. Die doet u dan meteen een voorstel voor zowel een nieuwe periode als een nieuw rentepercentage.

Kansen

U kunt natuurlijk klakkeloos op dat voorstel ingaan, uw handtekening zetten en het nieuwe contact terugsturen. Maar wist u dat u veel meer mogelijkheden hebt? Dat kan kansen bieden. Daarom is het aflopen van de rentevaste periode een goed moment om te onderzoeken wat de alternatieven zijn.

Oversluiten

Met het aflopen van die periode ligt uw contract namelijk open. Dat betekent dat u vrij bent om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder en/of een andere hypotheekvorm. Dat laatste kan meestal ook bij uw huidige geldverstrekker.

Uw hypotheek oversluiten kan interessant zijn, bijvoorbeeld omdat u dan minder rente betaalt. Als u dat wilt onderzoeken, kunt u het voorstel van uw geldverstrekker vergelijken met de actuele hypotheekrentes.

Risico-opslag

Let wel op de manieren waarop hypotheekverstrekkers omgaan met de risico-opslag. Dat is een klein stukje extra rente. Die opslag hangt samen met de hoogte van uw hypotheek in verhouding tot de waarde van uw huis.

Spaarhypotheek

Hebt u een spaarhypotheek? Dan heeft oversluiten meestal geen zin. Dat komt omdat de hypotheekrente die u betaalt, is gekoppeld aan de spaarrente die u krijgt. Vanwege de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek kunt u met een lagere hypotheekrente netto juist duurder uit zijn.

Hypotheekadviseur

Verwacht u dat oversluiten wel een goede optie is? Dan is het verstandig om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Die kan veel aanbieders met elkaar vergelijken en u zo helpen de hypotheek te vinden die het beste bij u past.

Meer informatie

Erkend Financieel Adviseur Bas Kamphuis, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, is specialist op het gebied van hypotheken. Hebt u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant