Overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht maar wel verstandig

27 april 2023

De meeste hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht bij een hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om zo’n verzekering af te sluiten. Onze expert Bas Kamphuis legt hier uit waarom.

Een overlijdensrisicoverzekering keert geld uit als u of uw partner komt te overlijden. Dat geld kunt u vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. Dat verlaagt de toekomstige hypotheeklasten. Doel is dat de achterblijvende partner de lasten kan blijven betalen, ook als het inkomen van de overleden partner wegvalt.

Meestal niet verplicht

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt, bent u sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook voor hypotheken zonder NHG stellen de meeste aanbieders zo’n verzekering inmiddels niet meer verplicht. Bij sommige banken moet u er nog wel één afsluiten als u meer dan 80 procent van de woningwaarde wilt lenen.

Denk er toch goed over na

Verplicht of niet: het blijft sowieso verstandig om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Zeker als u met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Want stel dat u of uw partner ruim voor de einddatum van de hypotheek overlijdt. Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner dan voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen?

Zijn er kinderen in het spel? Dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken. Of meer gebruik maken van kinderopvang. Dan komt de klap nog harder aan. Een overlijdensrisicoverzekering verlicht in elk geval de financiële pijn.

Samenwoners

Ook de vorm waarbinnen jullie samenleven kan een rol spelen. Wonen jullie samen zonder samenlevingscontract? Dan zijn jullie rechten vaak niet hetzelfde als wanneer jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben. Het onderdeel van de verzekering waarin staat beschreven wie bij een overlijden de uitkering ontvangt, moet in zulke gevallen vaak worden aangepast. Ingewikkelde materie dus, waarbij u graag wilt dat er een expert meekijkt.

Financiële gevolgen

Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, neem ik de tijd om stil te staan bij de financiële gevolgen van overlijden. Vragen die daarbij aan bod komen, zijn onder andere of er sprake is van een partnerpensioen en zo ja, of dit voldoende is om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen.

Meer informatie

In veel gevallen blijft een overlijdensrisicoverzekering een goede keuze als u uw nabestaanden wilt verzekeren tegen plots wegvallend inkomen door overlijden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met me op.

Hebt u al een overlijdensrisicoverzekering maar vraagt u zich af of die nog past bij uw situatie, of dat de premie wellicht lager kan? Ook dan bent u bij mij aan het juiste adres.

(Bron: Levenwonen.nl)


Deel deze pagina op:
Ook interessant