Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 1 juli 2022

21 december 2021

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elke woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelderplicht geldt al in nieuwbouwwoningen. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen 's nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat uw reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is uw woning uitrusten met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen u alarmeren. Uw gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer u slaapt.

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor elke woning. Maar welke melders zijn geschikt? Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als u niet thuis bent.

Zo slaapt u een stuk rustiger.

Deel deze pagina op:
Ook interessant