Ondernemers onderschatten vaak risico's brand

4 november 2019

Brandschade kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw bedrijf. De kans is groot dat een brand in uw bedrijfspand ervoor zorgt dat de werkzaamheden voor een langere periode stil komen te liggen. In het ergste geval is de schade zelfs zo groot, dat een brand tot een faillissement leidt. Hoe risicobewust bent u?

Veel ondernemers onderschatten de risico’s van een brand. Weinig bedrijfseigenaren realiseren zich dat de kans reëel is dat zij – ondanks een goede opstal- of bedrijfsschadeverzekering – flink wat inkomsten mislopen wanneer er brand uitbreekt in hun pand. Een brand kan er onder andere voor zorgen dat (een deel van) het bedrijfspand in vlammen opgaat en niet langer bruikbaar is. Ook kan de inventaris verloren gaan met tot gevolg dat de bedrijfsvoering stil komt te liggen en klanten naar de concurrent gaan. Het resultaat is dat maar liefst de helft van alle bedrijven die te maken krijgen met brand, binnen twee jaar failliet gaat.

Brand voorkomen

Onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden, brandstichting en het onveilig gebruik van elektrische installaties zijn veelvoorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand. Daarom is het belangrijk dat u maatregelen treft om te voorkomen dat uw pand in vlammen opgaat. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Brandweer Nederland heeft in samenwerking met VNO/NCW, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars de website Checklistbrand.nl opgezet waar u allerlei tips en tools vindt om uw bedrijf brandveilig te maken. Uw financieel adviseur kan u hier uiteraard ook bij helpen.

Verzekeren tegen brandschade

Mocht het toch misgaan, dan wilt u natuurlijk goed verzekerd zijn. Welke verzekering bij uw bedrijf past, is van verschillende factoren afhankelijk. Voeren jullie brandgevaarlijke werkzaamheden uit? Werken jullie met gevaarlijke stoffen? In wat voor pand zijn jullie gevestigd en waar? Ook wanneer u al een goede verzekering denkt te hebben, is het verstandig deze regelmatig onder de loep te nemen om onderverzekering te voorkomen.

Schade beperken

U hebt alles gedaan om een brand te voorkomen, toch gaat het mis. Ondanks dat u goed verzekerd bent, zit u uiteraard niet te wachten op de rompslomp die hierbij komt kijken. Bedenk daarom op voorhand wat u kunt doen op de schade te beperken. Hebt u een back-up gemaakt van alle data? Is er een uitwijkmogelijkheid wanneer uw bedrijfspand tijdelijk niet te gebruiken is? Door middel van een continuïteitsplan weet u wat te doen in geval van brand en kunt u een faillissement mogelijk voorkomen.

Hulp nodig?

Onze financieel adviseur helpt u graag. Klik hier voor meer informatie.

(Bron: Adfiz)

Deel deze pagina op:
Ook interessant