Nieuw pensioenstelsel: wat verandert er en wanneer?

23 september 2023

De regels rondom pensioenen gaan veranderen. De nieuwe pensioenwet is sinds 1 juli van kracht. Wat betekent dit voor uw pensioen en wanneer gaan de veranderingen in? Onze expert Bas Kamphuis legt het uit in dit artikel.

Om met dat laatste te beginnen: onderdelen van de wet worden stap voor stap ingevoerd. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan alle nieuwe regels te voldoen.

Persoonlijk potje

De grootste verandering van het nieuwe pensioenstelsel is dat iedereen straks een eigen pensioenspaarpot heeft. Als u aangesloten bent bij een pensioenfonds, storten u en uw werkgever daar de premies in. Het pensioenfonds belegt uw geld en u bepaalt zelf hoeveel risico u wilt lopen. Afhankelijk van het rendement op die belegging kan de pensioenuitkering variëren. De inleg in de pensioenpot staat dus vast, de hoogte van de uitkeringen niet.

Bedrag ineens op pensioendatum

Nieuw is de mogelijkheid om een deel van uw opgebouwde pensioenkapitaal ineens te laten uitkeren als u met pensioen gaat. Dat zou vanaf volgend jaar juli mogelijk moeten zijn, maar die datum kan nog veranderen.

Dat bedrag ineens mag maximaal 10 procent van uw persoonlijke pensioenspaarpot zijn. Met dat geld kunt u bijvoorbeeld een mooie reis maken of iets bijzonders aan uw (klein)kinderen geven. Maar u kunt er ook uw huis mee verduurzamen of (een deel van) uw hypotheek mee aflossen. Daar bent u helemaal vrij in.

Wel moet u ook de nadelen afwegen. Zo gaan uw maandelijkse pensioenuitkeringen erdoor omlaag: u haalt immers al een deel uit de pensioenpot. En het kan zijn dat u in het jaar van die grote uitkering meer belasting moet betalen en misschien ook uw recht op eventuele toeslagen verliest.

Extra bijsparen

Verder komen er meer mogelijkheden om extra te sparen voor uw pensioen, op een belastingvriendelijke manier. Die opties gaan dit jaar al in.

Dat sparen kan bijvoorbeeld via een lijfrente. Die biedt over het algemeen veel flexibiliteit. Zo bepaalt u per jaar hoeveel u inlegt. Ook is het mogelijk om het geld bij pensionering bijvoorbeeld in vijf jaar te laten uitkeren in plaats van twintig jaar.

Andere opties om extra pensioen op te bouwen zijn banksparen of een beleggingsrekening openen. Ook bij deze mogelijkheden kunt u profiteren van fiscale voordelen.

Veel blijft hetzelfde

Er blijft overigens ook veel hetzelfde. Zo krijgt u vanaf uw pensioenleeftijd zolang u leeft een pensioenuitkering en AOW. Dat verandert niet. Bouwt u pensioen op via uw werkgever? Ook dat blijft zo onder de nieuwe pensioenwet.

Meer informatie

Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een pensioenuitkering ineens of over extra te sparen voor je pensioen? Neem dan gerust even contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur helpen we graag bij alle vragen over financiële zaken.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant