Wat is Nationale Hypotheek Garantie en wat zijn de voordelen?

21 januari 2023

Als u van plan bent om een huis te kopen, bent u vast de term Nationale Hypotheek Garantie tegengekomen. Maar wat is Nationale Hypotheek Garantie nou precies? En wat zijn de voor- en nadelen ervan? 

Nationale Hypotheek Garantie – kortweg NHG – is een financieel vangnet. De stichting achter de regeling staat garant voor het geld dat u leent om uw huis mee te kopen. Daardoor loopt de bank veel minder risico.

Woonlasten tijdelijk verlagen

Stel dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld omdat u werkloos raakt. Als dat gebeurt, kunt u onder voorwaarden met de bank afspreken om de hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. U moet het verschil later wel alsnog terugbetalen.

Restschuld

Het kan ook gebeuren dat u door omstandigheden uw huis moet verkopen. Als uw woning dan minder oplevert dan de hypotheekschuld die u nog hebt, betaalt de NHG onder voorwaarden het verschil.

Wanneer NHG?

U kunt in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie als:

  • uw hypotheek niet hoger is dan € 405.000;
  • de koopsom of de marktwaarde van het huis niet hoger is dan € 405.000;
  • het huis uw hoofdverblijf is,

Wilt u energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag u nog 6 procentmeer lenen (2023: maximaal € 429.300). Het extra geld moet u wel volledig gebruiken voor energiebesparende voorzieningen.

Lagere hypotheekrente

NHG garandeert dus in veel gevallen dat u de woonlasten of uitstaande schuld nog kunt betalen. Dit betekent dat de bank minder risico loopt. Daarom krijgt u korting op uw hypotheekrente. Afhankelijk van de hypotheek die u afsluit, kan die korting oplopen tot 0,5 procent.

U moet wel eenmalig betalen voor de NHG-garantie. In 2023 gaat het om 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Als u € 400.000 leent, betaalt u dus eenmalig € 2.400. Dit bedrag (de borgtochtprovisie) mag u aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Goed advies is belangrijk

De Nationale Hypotheek Garantie is een goede regeling, maar best ingewikkeld. Er zijn namelijk regels en voorwaarden aan verbonden. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Maak dus eens een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zxijn wij expert op het gebied van hypotheken. We helpen u graag verder. Neem contact met ons op.

Deel deze pagina op:
Ook interessant