Nationaal Koopfonds moet starters aan nieuwbouwwoning helpen

18 februari 2023

Er komt dit jaar een nieuwe regeling om starters te helpen op de woningmarkt. Door gebruik te maken van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen kunnen zij gemakkelijker een nieuwbouwhuis kopen. De regeling is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tussen de 40.000 en 65.000 euro.

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen – of kortweg Nationaal Koopfonds – is een initiatief van de stichting OpMaat. Het Rijk stopt in eerste instantie 40 miljoen euro in het fonds. Naar verwachting kunnen de eerste huizenkopers er nog vóór de zomer gebruik van maken.

Hoe werkt het?

Bent u starter op de woningmarkt, voldoet u aan de inkomensvoorwaarden en is de nieuwbouwwoning die u wilt kopen niet duurder dan 355.000 euro? Dan kunt u een korting op de koopprijs van het huis aanvragen. Die korting kan oplopen tot een bedrag van 75.000 euro.

Maar let op: die korting is een lening. Als u het huis weer verkoopt, moet u het bedrag terugbetalen. Verkoopt u uw huis met winst? Dan moet u van die overwaarde een deel – ruim 20 procent – afdragen aan het fonds.

Bedenkingen

Critici hebben zo hun bedenkingen bij het fonds. Allereerst omdat de bouwer van de huizen zich moet aansluiten bij het Nationaal Koopfonds en het maar de vraag is of elke projectontwikkelaar dat zal doen. Verder zijn er niet veel nieuwe huizen die minder dan 355.000 euro kosten. Daardoor betwijfelen veel experts of de regeling effect heeft.

Hoogte hypotheek

Los daarvan is het maar de vraag of u voldoende hypotheek kunt krijgen. Met een inkomen van 40.000 euro kunt u momenteel ongeveer 170.000 euro lenen (peildatum 15 februari 2023). Zelfs als u een korting krijgt van 75.000 euro mag uw huis dan niet meer dan 245.000 euro kosten.

Is uw of het inkomen van jullie samen 65.000 euro? Dan ziet het financiële plaatje er beter uit. U mag anno nu dan ongeveer 290.000 euro lenen. In combinatie met een korting is het dan wel mogelijk om een huis van 355.000 euro te bekostigen.

Erkend Hypotheekadviseur

Voor starters op de woningmarkt zijn er naast het Nationaal Koopfonds misschien andere regelingen waarvan ugebruik kunt maken. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met me ons. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, zijn expert op het gebied van hypotheken. We leggen u graag uit wat uw mogelijkheden zijn.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant