Lagere hypotheek na je 57e

16 september 2023

Regeren is vooruitzien. Dat geldt zeker als u in de vijftig bent en nog plannen hebt om een huis te kopen of uw hypotheek om een andere reden te veranderen of over te sluiten. Hoe dat zit, legt onze expert Bas Kamphuis u graag in dit artikel uit.

Omdat een hypotheek over het algemeen voor een periode van dertig jaar wordt afgesloten, houden banken rekening met uw toekomstige financiën. Uw 57e verjaardag is daarbij een belangrijk moment. Waarom? Omdat u dan ongeveer tien jaar van uw AOW-leeftijd af zit.

Inkomen omlaag

Als u op uw 67e stopt met werken en dus ‘met pensioen’ gaat, daalt meestal uw bruto inkomen. Zeker als u geen of weinig pensioen hebt opgebouwd, is die kans groot. Daar staat tegenover dat je vanaf uw AOW-leeftijd veel minder belasting betaalt (over de eerste 38.000 euro aan inkomen). Netto is het verschil in inkomen dus kleiner.

Toch is die daling van inkomen voor banken een reden om uw hypotheekaanvraag anders te beoordelen dan wanneer u jonger bent. Voor de berekening kijken ze uiteraard naar uw salaris van de komende tien jaar, maar ook naar het inkomen in de twintig jaar daarna. Omdat dit meestal lager is, bestaat de kans dat u minder kunt lenen voor uw woning.

Overwaarde gebruiken

Voor veel mensen blijven er gelukkig voldoende mogelijkheden en alternatieven. Bijvoorbeeld omdat ze overwaarde hebben op hun huidige woning. Dat wil zeggen: hun woning is (veel) meer waard dan er aan hypotheek uitstaat. Bij verkoop kunnen ze die overwaarde in hun nieuwe huis stoppen, waardoor de nieuwe hypotheek minder hoog hoeft te zijn.

Die overwaarde kunt u trouwens ook op andere manieren inzetten. Bijvoorbeeld om uw bestaande huis te verbouwen, zodat het levensloopbestendig wordt. Of door het geld te gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen. Banken bieden dergelijke opties aan onder verschillende namen, zoals bijvoorbeeld de verzilverhypotheek of de opeethypotheek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van uw hypotheek nu en in de toekomst of hebt u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en alles wat daarmee samenhangt. 
Hier vindt u onze contactgegevens.

Bron: Levenwonen.nl

Hypotheek na je 57e Hypotheek na je 57e
Deel deze pagina op:
Ook interessant