Kenteken voor tractor

23 oktober 2021

Nog maar 2 maanden om kenteken aan te vragen

Over iets meer dan twee maanden moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben. Dit geldt ook voor voertuigen met een beperkte snelheid (de zogenaamde MMBS-en). Zonder kentekenbewijs mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op. Zijn ze dat niet en komt de eigenaar toch op de openbare weg? Dan riskeert hij een boete.


Registratie- en kentekenplicht

Sinds 1 januari 2021 geldt een registratieplicht bij de RDW voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Dit zijn bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines.

De regeling geldt ook voor motorrijtuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Ook voor de MMBS-en die de weg op gaan geldt een registratieplicht.

Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur of gaat het om een motorrijtuig met een beperkte snelheid? Dan geldt naast de registratieplicht ook een kentekenplicht. De eigenaar is verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. Komt het voertuig toch op de openbare weg? Dan riskeert de eigenaar een boete.

Tot 1 januari 2022 eenvoudig registreren

Eigenaren van deze voertuigen kunnen tot en met 31 december 2021 hun voertuigen eenvoudig bij de RDW aanmelden en hun kenteken aanvragen. Voor de registratie is nu nog geen RDW-keuring of schouw nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie, waarmee beperkte kosten zijn gemoeid.

Voert u de registratie na 31 december 2021 uit? Dan is wel een RDW-keuring of schouw nodig. Dit kost meer tijd en geld.

Hoe kunt u uw voertuigen registreren?

U kunt uw (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW (link opent in nieuw venster). Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt u een kentekenbewijs. Daarmee kunt u een kentekenplaat aanvragen.

Geef het kenteken aan ons door

Heeft u uw (land)bouwvoertuig geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. Als uw tussenpersoon melden wij dan uw voertuig(en) ook bij de RDW als WA-verzekerd aan.

Gaat het om nieuw te verzekeren voertuigen? Dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Wij kunnen deze verzekering voor u aanvragen.

(Bron: Allianz Verzekeringen)

Deel deze pagina op:
Ook interessant