Hypotheek aflossen of sparen?

15 oktober 2023

Hoe minder geld u kwijt bent aan vaste lasten, hoe minder inkomen u nodig hebt. Dus lijkt het verstandig om u hypotheek af te lossen voordat u met pensioen gaat. Maar is dat altijd de beste manier om uw financiële toekomst in te richten? Lees de afwegingen van onze financieel expert Bas Kamphuis.

Door de komst van het nieuwe pensioenstelsel en de veranderingen die dat met zich meebrengt, kan het voor huizenbezitters relevant zijn om na te denken over het bijtijds aflossen van hun hypotheek. En los van de hoogte van uw pensioeninkomen is het natuurlijk altijd prettig als u straks geen hypotheekkosten meer hebt.

Overwaarde verzilveren


Maar is uw hypotheek volledig aflossen nou wel zo'n goed idee? Immers, u zet uw geld vast in stenen, waardoor u het niet meer aan andere dingen kunt uitgeven.Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden. U hoeft tegenwoordig niet per se uw huis te verkopen om geld vrij te maken. Veel banken bieden namelijk producten aan waarmee u de (over)waarde van uw huis kunt verzilveren. U kunt dit doen op elk moment dat u dat wilt. Daardoor zit u dus niet vast aan de wettelijke AOW-leeftijd of iets dergelijks. 

Nadeel

Een nadeel van het (bijna) helemaal aflossen van uw hypotheek is dat u meer belasting moet betalen. Dat komt door de geleidelijke afschaffing van de zogenoemde ‘Wet Hillen’. Die zorgt ervoor dat u elk jaar een paar procent meer eigenwoningforfait bij uw inkomen moet optellen. En dat leidt er weer toe dat u meer inkomstenbelasting moet betalen. Op deze pagina van de Belastingdienst (Opent in een nieuw venster) leest u er meer over en vindt u ook een voorbeeld.

Alternatieven

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om, in plaats van uw hypotheek af te lossen, extra te sparen voor uw pensioen. Zeker als u daar langer de tijd voor hebt, is dat een goed alternatief. Helemaal omdat u tegenwoordig meer geld opzij mag zetten op een fiscaalvriendelijke manier. 

Rendement

Over een langere periode heeft zo'n pensioenspaarpot – zoals bijvoorbeeld een lijfrente – meestal een hoger rendement dan het aflossen van uw hypotheek. Maar als u al over een paar jaar de AOW-leeftijd bereikt, is dat rendement een stuk lager. Verder kunt u geld uit uw pensioenspaarpot pas opnemen op het moment dat u de pensioenleeftijd hebt bereikt. Doet u dat eerder, dan moet u een forse boete betalen aan de Belastingdienst.

Meer informatie

Wat de beste manier is om er tijdens uw pensioen warmpjes bij te zitten, verschilt per persoon en situatie. Hebt u daar vragen over of kunt u wel wat hulp gebruiken om het uit te rekenen? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur kan ik u meer inzicht geven in uw financiële (pensioen)situatie, zodat u voor nu en straks de beste keuzes kunt maken.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant