Hypotheek 2023: NHG omhoog, maximale aftrek omlaag

18 november 2022

Goed nieuws voor huizenkopers die een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) willen afsluiten: de grens gaat volgend jaar namelijk met maar liefst 50.000 euro omhoog. Daardoor kunt u, mét garantie, tot maximaal 405.000 euro lenen. Gaat u ook energiebesparende voorzieningen treffen? Dan is de maximale NHG-hypotheek zelfs 429.300 euro. Onze specialist Bas Kamphuis geeft een toelichting.

Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat die een financieel vangnet biedt als u uw huis gedwongen met verlies moet verkopen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt, of als gevolg van een scheiding.

Lagere rente

Bovendien betaalt u over een NHG-hypotheek minder rente. Dat komt omdat de bank, vanwege die garantie, meer zekerheid heeft. Het verschil kan oplopen tot 0,5 procent. En omdat u daardoor lagere maandlasten hebt, kunt u misschien ook iets meer lenen.

U moet wel eenmalige kosten betalen als u een hypotheek met NHG afsluit. Die kosten zijn 0,6 procent van uw totale hypotheeklening. Maar omdat u een lagere rente betaalt, hebt u dit na iets meer dan een jaar alweer terugverdiend.

Hypotheekrenteaftrek in 2023 verder beperkt

In 2023 kunt u uw hypotheekrente nog maximaal tegen 37,05 procent aftrekken. Dit jaar was dat nog maximaal 40 procent. Dit heeft alleen gevolgen als je onder het hoge tarief van de inkomstenbelasting valt. In dat geval heeft u dus bijna 3 procent minder voordeel dan in 2022.

U hebt recht op renteaftrek als u een lineaire of annuïteitenhypotheek heeft en dus aflost. Heeft u een andere hypotheekvorm en is uw hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan valt u onder het overgangsrecht en mag u de betaalde rente ook aftrekken.

Alles over hypotheken

Heeft u vragen over dit bericht of over hypotheken in het algemeen? Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen of wilt u uw hypotheek uitbreiden of oversluiten? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken. Ik sta u graag bij met raad en daad!

Deel deze pagina op:
Ook interessant