Zó helpt u uw kinderen bij het kopen van hun eerste huis

6 juli 2024

Veel ouders willen hun kinderen graag helpen bij het kopen van hun eerste huis. Overweegt u dat ook? Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen. De meest gebruikelijke zijn schenken, lenen en garant staan. In dit artikel staan we stil bij deze mogelijkheden.


Een populaire manier om te helpen bij de aankoop van een eerste koophuis, is geld schenken. Hoewel de 'jubelton' niet meer bestaat, mag u nog altijd eenmalig een bedrag van bijna 32.000 euro belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Zo kunt u ze een flinke duw in de rug geven, zonder de belastingdienst te spekken.

Is uw kind ouder dan 40 of hebt u al zo'n eenmalige schenking gedaan? Dan mag u uw kind elk jaar nog ruim 6.600 euro geven zonder dat daarover belasting wordt geheven.

Het grootste voordeel van schenken is dat uw kind direct eigen vermogen heeft. Dit kan helpen om een huis in een hogere prijsklasse te kopen, een verbouwing te realiseren of de hypotheeklasten te verlagen.

Geld uitlenen

Een andere optie is om geld te lenen aan uw kind. Dit kan onder andere via een zogeheten familiehypotheek. Die kan voordelig zijn voor beide partijen. U krijgt rente op uw geld en uw kind heeft een (extra) lening zonder tussenkomst van een bank. En als jullie alles volgens de regels doen, mag uw kind de betaalde rente gewoon aftrekken.

Het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Zet alles op papier en zorg dat beide partijen weten wat de voorwaarden zijn. Denk aan de looptijd, het rentepercentage en hoe de aflossingen worden gedaan. Het kan verstandig zijn om dit vast te laten leggen bij een notaris. Zo voorkomt u misverstanden en problemen in de toekomst.

Een nadeel van een familiehypotheek kan zijn dat u meer moet betalen in box 3. Als u geld uitleent, valt dat namelijk onder een hoger belastingpercentage. Laat dat dus goed onderzoeken.

Advies van een Erkend Hypotheekadviseur

Allebei de opties hebben voor- en nadelen. Denk daarom goed na over wat het beste bij jullie past. Het kan best lastig zijn om te bepalen wat de beste manier is. Daarom is het slim om een afspraak met Bas Kamphuis te maken. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, kan hij de scenario's voor u op een rij zetten en doorrekenen, zodat u de keuze kunt maken die het beste past. Zo weet u zeker dat u de juiste beslissing neemt voor u en uw kind.

Bron: Levenwonen

Deel deze pagina op:
Ook interessant