Had pa of ma niet een levensverzekering?

2 oktober 2022

Een van uw ouders is overleden en u wikkelt de administratie af. U weet zeker dat er een levensverzekering moet zijn, maar de documenten zijn onvindbaar en u hebt geen idee bij welke verzekeraar u moet aankloppen? U bent echt niet de enige. Jaarlijks doen duizenden mensen een beroep op de zogenoemde Zoekservice Levensverzekeringen.

Met de digitale Zoekservice Levensverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars kunt u nagaan of een dierbare overledene een levensverzekering had. Bijvoorbeeld als een familielid wel eens heeft verteld dat hij of zij een verzekering had, maar u niet weet waar die verzekering liep. Of omdat uw vader of moeder er niet over sprak, maar u het toch zeker wilt weten.

Voor jezelf

U kunt ook een zoekvraag indienen voor uzelf. Omdat u twijfelt of u in het verleden een levensverzekering hebt afgesloten en de polis nergens meer kunt vinden. Of omdat de polis verloren is gegaan bij een inbraak of brand.
Let op: u kunt niet een aanvraag indienen om polissen van in leven zijnde familieleden te zoeken. Dat zullen zij voor zichzelf moeten doen.

Indienen

Wanneer u een digitale aanvraag indient, dan wordt deze doorgestuurd naar alle deelnemende levensverzekeraars. Zij zoeken in hun bestanden naar polissen. De meeste aanvragen worden door partners en kinderen ingediend. In 2021 werd 8.458 een aanvraag ingediend en in 4.736 gevallen was er sprake van een positieve match. Ter vergelijking: in 2020 werd 7.839 keer een zoekopdracht gegeven en waren er 4.352 matches.

Zelf zoeken

Voordat u een aanvraag indient, moet u wel zelf al wat actie hebben ondernomen. Staat u bijvoorbeeld bij dat uw vader of moeder het over een bepaalde verzekeraar had? Bel die dan eerst. Hebt u een financieel adviseur, vraag dan hem of haar om hulp. U kunt natuurlijk ook de financieel adviseur van uw overleden familielid om hulp vragen. Wellicht dat die weet waar u moet beginnen.

Alle verzekeraars

Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje. Bestaat de verzekeraar die u zoekt inmiddels niet meer? Dan kunt u de rechtsopvolger achterhalen via de Informatiedesk van De Nederlandsche Bank. Deze Informatiedesk is te bereiken via emailadres info@dnb.nl of via telefoonnummer 0800 020 1068 (gratis).

Gratis

Hebben uw eerste zoekpogingen geen resultaat gehad, pas dan kun u een zoekvraag indienen via deze website. Er gelden wel een aantal spelregels, die u hier kunt vinden. De procedure is (voor de eerste twintig aanvragen per kalenderjaar) gratis en duurt zo’n 2 a 3 maanden.

Verzekeraar op zoek

In de afgelopen tien jaar hebben verzekeraars zeker al zo’n 20.000 keer een polis teruggevonden. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat ook verzekeraars zelf op zoek gaan naar rechthebbenden als een polis uitkeerbaar is, maar niemand zich meldt. Een belangrijke volgende stap zou zijn dat levensverzekeraars een signaal uit de Basisregistratie Personen krijgen als een verzekerde overlijdt, maar zover is het nog niet.

(Bron: Adfiz)

Deel deze pagina op:
Ook interessant