Extra hypotheek om je huis te verduurzamen

28 januari 2024

Wilt u in 2024 een huis kopen en dat verduurzamen? Of wilt u uw bestaande woning energiezuiniger maken? Dan kunt u misschien een hogere hypotheek afsluiten. Voorwaarde is wel dat u het extra geld gebruikt om uw woning energiezuiniger te maken. In dit artikel legt onze Erkend Adviseur Bas Kamphuis hoe het werkt.

Als u een huis koopt – of hebt – met energielabel A tot en met G en u wilt dat verduurzamen, dan hebt u de mogelijkheid om meer te lenen. Dat extra geld moet u binnen vijf jaar gebruiken om de woning te verduurzamen. Het gaat dan om (een combinatie van):

  • Gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie
  • Hr-glas (tenminste HR ++)
  • Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog HR-glas (tenminste HR++)
  • Douchewarmte-terugwinningsysteem
  • Energiezuinige ventilatiesystemen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen
  • Bepaalde warmtepompen, zonnecellen of een combinatie daarvan
  • Warmtepompen
  • Zonnecellen
  • Gekoppeld aan energielabel

Vanaf 1 januari 2024 is het extra bedrag gekoppeld aan het actuele energielabel van uw woning. Voor woningen met label A en B gaat het om 10.000 euro meer hypotheek. Voor C en D is dat 15.000 euro en voor woningen met energielabel E, F of G mag u zelfs 20.000 euro meer lenen.

Het maakt niet uit of uw woning als gevolg van deze investering een beter energielabel krijgt. U mag het extra bedrag ook lenen als de hypotheek hoger wordt dan de waarde van uw woning, met een maximum van 106 procent van de getaxeerde waarde na de aanpassingen. Dit laatste is overigens niet nieuw.

Subsidies

Ook kunt u opnieuw gebruik maken van de ISDE-subsidieregeling om uw huis energiezuiniger te maken. Het budget daarvan is in 2024 verhoogd tot 600 miljoen euro. De regeling geldt – onder andere – voor isolerende maatregelen, bepaalde warmtepompen en zonneboilers. Meer informatie leest u op deze pagina van het RVO (opent in een nieuw venster).

Ook meer hypotheek voor energiezuinig huis

Vanaf dit jaar speelt – naast de waarde van het huis, uw inkomen en de hoogte van de hypotheekrente – ook het energielabel van het huis een rol bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Hoe beter dat is, hoe meer u mag lenen. Dit geldt voor woningen die tenminste een energielabel D hebben.

Moeilijke rekensom

Het vaststellen van uw maximale hypotheek was al een moeilijke rekensom en is er door deze veranderingen niet eenvoudiger op geworden. Gelukkig kan ik u erbij helpen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en op de hoogte van alle recente regels. Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant