De meest gestelde vragen over een zorgverzekering

7 november 2018

De meest gezochte antwoorden op een rij! Help! De zorgverzekeraars roepen om het hardst op televisie, radio en internet waarom je nu over moet stappen naar hun betere of goedkopere zorgverzekering. Maar is dat echt verstandig? Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Duur allemaal hoor die zorgverzekeringen, is het verplicht?

 • Ja, een zorgverzekering is verplicht. Maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Je bent verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten.

Ik wil zelf kiezen naar welk ziekenhuis of fysiotherapeut ik ga, hoe weet ik of dat zelf mag kiezen van een verzekeraar?
 • Of je zelf mag kiezen bij wie je jouw zorg krijgt hangt af van de verzekeraar. Vaak benoemen ze dit op hun website, maar kijk ook goed naar de polisvoorwaarden. Of vraag één van onze verzekeringsadviseurs om advies. Er zijn 3 soorten polissen. Naturapolis: hier heeft jouw zorgverzekeraar contracten met zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen. Budgetpolis: jouw zorgverzekeraar heeft contracten met een zeer beperkt aantal zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen. Restitutiepolis: Je mag zelf kiezen waar je je zort haalt. Let op: ook hier hebben verzekeraars vaak contracten afgesloten met zorgverleners en kan de restitutiepolis per verzekeraar verschillen.

Ik wil graag mijn eigen mer medicijnen blijven ontvangen. Waar moet ik dan naar kijken?
 • Steeds meer verzekeraars werken met het prefentie of vaste-prijsbeleid. Dit betekent dat een zorgverzekeraar het merk medicijn uitkiest, en daarbij niet bekijkt of dat ook voor jou het beste medicijn is. Wil je zelf bepalen welk merk medicijnen u kunt kiezen? Kies dan van een zorgverzekeraar die geen prefentie- of vaste-prijsbeleid hanteert.


Het eigen risico is komend jaar €385,-, wat betekent dit voor mij?

 • Voor zorgkosten uit de basisverzekering geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je zorgverzekeraar vergoedt. Soms kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage: dit is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen.

De verzekeraar vraagt of ik nog een vrijwillig eigen risico wil dragen, waarom zou ik dat doen?
 • Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie: ofwel het bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekeraar moet betalen.

  Waarom wel?Waarom niet?
  Je hebt in de afgelopen jaren nauwelijks gebruik gemaakt van je eigen risico.Je hebt in de afgelopen jaren regelmatig gebruik gemaakt van je eigen risico.
  Je gaat nooit naar het ziekenhuis, en maakt geen gebruik van medicijnen.Je verwacht dit jaar meer zorg nodig te hebben dan het erplichte eigen risico van €385,-.
  Je bent in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is.Je bent niet in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is.

Ik moet ook nog kiezen of ik aanvullend verzekerd wil zijn, wat kan ik hier het beste kiezen?
 • Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet in de basisverzekering valt. Denk aan kosten voor de fysiotherapeut, contactlenzen of voor de tandarts. Dit loont alleen als de extra bedragen die je voor deze extra's betaalt lager zijn dan de kosten die je verwacht te gaan maken. Let op: de inhoud van aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar. Deze som moet je dan ook per verzekeraar opnieuw maken. 

Aansluiten bij een collectief of niet?
 • Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een sportclub. Je krijgt dan vaak korting op de premie. In sommige gevallen kan een collectieve zorgverzekering voordelig zijn. Maar let op: ook al krijg je korting bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, dat wil niet per se zeggen dat je daarmee voordeliger uit bent; een andere zorgverzekering zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben of beter bij je wensen passen.

Ik ga graag op vakantie, ben ik in het buitenland nog verzekerd?
 • Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijft je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent.

  Heb je alleen een basis zorgverzekering, dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Maar ook in de zomer vakantie zijn er landen rondom de Middellandse Zee waar je standaard naar een privé kliniek gebracht zal worden. Om over de kosten in Amerika maar te zwijgen.

  Wil je dit risico niet lopen? Kijk dan of een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering wel de gewenste vergoeding voor deze zaken biedt.

Ik heb besloten dat ik wil overstappen, hoe gaat dat dan nu verder?
 • Ik heb besloten dat ik wil overstappen, hoe gaat dat dan nu verder? Als je alleen een basis zorgverzekering wil afsluiten kun je je tot 1 februari 2018 aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Opzeggen bij je oude verzekeraar kan tot uiterlijk 31 december 2018. Heb je ook aanvullende verzekeringswensen? Wacht dan met opzeggen tot de nieuwe zorgverzekeraar je geaccepteerd heeft. Met name bij de meest uitgebreide aanvullende dekkingen worden er gezondheidsvragen gesteld. De verzekeraar mag je op grond daarvan weigeren.

Moet ik mijn kinderen tot 18 jaar ook verzekeren?
 • Ja, je bent verplicht om je kinderen binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen en geldt er ook geen eigen risico. Wil je je kind ook aanvullend verzekeren? Zorg dan dat deze onder de naam van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering staat ingeschreven. Bij vrijwel alle verzekeraars geldt in dat geval diezelfde dekking ook voor de kinderen.

Kan ik ook tussentijds mijn verzekering opzeggen of mij later in het jaar aanmelden bij een verzekeraar?
 • Tussentijds opzeggen kan alleen indien er sprake is van een verhoging van premie en/of wijziging van de voorwaarden ten nadele van de verzekeringnemer. Of als 1 van de volgende situaties zich voordoen: Het bereiken van de leeftijd van 18 jaar Er wordt een collectief contract beëindigd i.v.m. aangaan van een nieuw dienstverband Er is sprake van echtscheiding Je kunt je na deze situaties aanmelden bij een andere verzekeraar. Je kan je ook later in het jaar aanmelden als 1 van de volgende situaties zich voordoen: Je komt uit het buitenland en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren Je komt uit een militair dienstverband en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren Je bent momenteel onverzekerd EXTRA: Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk om gedurende het jaar de dekking van de aanvullende verzekering te wijzigen. Informeer bij jouw verzekeraar wat jouw mogelijkheden zijn.

Wil je meer informatie over verzekeringen? Of wil je een onafhankelijk advies? Neem dan contact met onze afdeling verzekeringen op.

Mail onze assurantieadviseur

Deel deze pagina op:
Ook interessant