Andere woonwensen door thuiswerken?

7 mei 2021

Dit zijn je opties!


Door de coronacrisis brengen we veel meer tijd thuis door. We wonen er niet alleen, we werken, sporten en borrelen er veel vaker dan voorheen. Daarom is ons huis een stuk belangrijker voor ons geworden in het afgelopen jaar. Onze expert Bas Kamphuis heeft een en ander voor u op een rij gezet.

Driekwart van zowel de huiseigenaren als de huurders heeft andere woonwensen gekregen. Dat blijkt uit onderzoeken van verschillende partijen. De meest gehoorde wens is een extra (werk)kamer. We willen werk en privé graag beter van elkaar scheiden.

Herkent u dit? Dan heeft u drie opties om uw wens in vervulling te laten gaan: uw huis anders indelen, er een stuk aanbouwen of verhuizen. We geven u wat voorbeelden, inclusief de gemiddelde kosten én tips voor de financiering ervan.


Huis anders indelen

Misschien kunt u uw huis anders indelen. Heeft u een zolder die u nu vooral gebruikt als opslagruimte? Met een beetje geluk kunt u er twee kamers van maken, zeker als u een dakkapel plaatst. Een dakkapel van vijf meter kost ongeveer 5.000 euro, het creëren van twee zolderkamers ongeveer hetzelfde. Voordeel is dat uw huis na de verbouwing meer waard is. U verdient de investering, in elk geval op papier, grotendeels terug.

Als u een andere grote kamer in uw huis hebt, hoeft u waarschijnlijk alleen maar een paar wandjes en een deur te laten zetten. In dat geval bent u natuurlijk een stuk voordeliger uit.


Aanbouwen

Hebt u geen ruimte die u kunt opdelen of wilt u dat liever niet doen? Overweeg dan om een aanbouw te laten plaatsen. Dat kan een stenen aanbouw zijn, maar ook een serre. Met zo’n aanbouw wordt uw huis vrijwel altijd meer waard.

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de breedte en diepte van de aanbouw. Reken voor een serre op ongeveer 1.000 euro per vierkante meter, inclusief arbeidsloon. Een stenen aanbouw is duurder en komt gemiddeld op ongeveer 2.000 euro. Wilt u een kamer van 5 bij 3 meter realiseren, dan bent u dus tussen de 15.000 en 30.000 euro kwijt.


Verhuizen

Als de twee bovenstaande mogelijkheden voor u geen optie zijn, zult u moeten verhuizen om uw wensen te realiseren. Maak in dat geval eerst een plan van aanpak. Als u toch op zoek gaat naar een andere woning, let dan niet alleen op de oppervlakte en het aantal kamers. Misschien wilt u ook wel een (grotere) tuin. Of een woning met moderne isolatie, die al zonnepanelen of een warmtepomp heeft.

Uiteraard moet u ook weten hoe hoog de nieuwe hypotheek maximaal mag zijn. Hoeveel mag u lenen en is dat genoeg om uw plannen te realiseren?


Financieren

Voor verbouwen van uw huis of een aanbouw plaatsen kunt u in veel gevallen uw bestaande hypotheek verhogen. De kans in namelijk groot dat u overwaarde hebt of creëert door de verbouwing. Is dat niet het geval? Dan kunt u misschien een persoonlijke lening afsluiten. Nadeel is wel dat u hiervoor meer rente betaalt dan voor een verhoging van uw hypotheek.

Als uw wilt verhuizen, is de kans groot dat u in een duurder huis gaat wonen. U kunt dan een nieuwe hypotheek afsluiten voor het gehele bedrag of uw bestaande hypotheek meeverhuizen en voor het restbedrag een extra hypotheek sluiten.


Beste manier

Wat de beste manier is om de financiering van uw plannen rond te krijgen, verschilt van persoon tot persoon. De juiste keuze kan u veel geld schelen. Daarom is goed advies belangrijk. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van financiële zaken. Ik help u graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Bel of mail me dus gerust.

Bas Kamphuis

(
Bron: Levenwonen.nl)

Deel deze pagina op:
Ook interessant