Aflossingsvrije hypotheek: voor- en nadelen

5 juni 2021

De populariteit van aflossingsvrije hypotheken neemt weer toe. Ook onder starters. Het aandeel van dit type hypotheek is in de afgelopen jaren gestegen naar bijna 40 procent. Omdat u bij deze hypotheekvorm niet aflost, zijn uw maandlasten lager. Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente en – dus – geen aflossing. Daardoor wordt uw schuld tijdens de looptijd niet minder. Maar die schuld moet u aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse verkoop wel volledig aflossen. De term ‘aflossingsvrij’ kan u dus op het verkeerde been zetten.

De rente van een aflossingsvrije hypotheek is over het algemeen wat hoger dan die van een lening die u wel aflost. Verder mag u de rente niet aftrekken. Toch nemen steeds meer huizenkopers dit voor lief. De hypotheekrente is immers erg laag, waardoor ook het belastingvoordeel beperkt is.

Spelregels

Als u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten, kan dat bij de meeste banken voor maximaal 50 procent. De rest van de lening moet u wel tijdens de looptijd aflossen. Dat doet u met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. De rente die u betaalt over het hypotheekdeel waarop u aflost, mag u wel aftrekken.

Had u voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag u de rente nog wel aftrekken. Ook als u die aflossingsvrije hypotheek oversluit of verhuist, mag u opnieuw kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zonder dat u het recht op renteaftrek verliest. Deze regeling blijft van kracht tot 30 jaar na het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek en in elk geval tot 2031.

Goedkoop of duurkoop?

Aflossingsvrij lenen kan honderden euro’s per maand schelen. Stel, u sluit een hypotheek af van 350.000 euro waar u 1,4 procent rente over moet betalen. Als u kiest voor een 100 procent annuïteitenhypotheek zijn uw maandlasten bruto 1.190 euro. Besluit u om de helft aflossingsvrij te lenen en voor de andere helft een annuïteitenhypotheek af te sluiten, dan bedragen uw bruto maandlasten 800 euro.

Die lagere maandlasten kunnen zeker in het begin aantrekkelijk zijn. Maar houd er wel rekening mee dat u over de hele looptijd van de hypotheek 175.000 euro minder aflost. Bij een looptijd van 30 jaar ‘spaart’ u dus zo’n 490 euro  per maand minder dan wanneer u 100 procent zou aflossen. Terwijl u bruto ‘maar’ 390 euro per maand bespaart. Omdat u bij een annuïteitenhypotheek de rente nog wel mag aftrekken van uw belastbare inkomen, is uw ‘besparing’ netto nog minder dan 390 euro.

Risico

Een aflossingsvrije hypotheek heeft een risico. Het is een lening die u uiteindelijk moet afbetalen. Na de looptijd een nieuwe hypotheek afsluiten is lang niet altijd mogelijk. Niet voor niets waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten onlangs nog dat ongeveer 80.000 mensen hierdoor binnenkort noodgedwongen moeten verhuizen.

Wat is wijsheid?

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek kan een oplossing zijn voor de één, maar juist niet voor de ander. Goed advies is daarom erg belangrijk. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, kijken wij altijd naar uw persoonlijke situatie en uw wensen om zo de oplossing te vinden die het beste bij u past. Maak dus gerust eens een afspraak met een van onze adviseurs.

(Bron: Levenwonen.nl)

Deel deze pagina op:
Ook interessant