Home Nieuws Contact

Trend van de week, week 29

Terwijl wij ons opmaken voor de vakantie, duiken veel scholieren en studenten komen de weken juist het werkende leven in. Bij supermarkt, restaurant, schoonmaakbedrijf en vakantieparken liggen de tijdelijke baantjes voor het opscheppen.

 

Van de ongeveer 1,5 miljoen jongeren onder de 25 die een opleiding volgen, heeft meer dan de helft in de zomer een vakantiebaan. En goed nieuws voor de scholieren en studenten die in de vakantie (extra) willen werken: de uurlonen waren nog nooit zo hoog. In de schoonmaakbranche zijn de lonen het hoogst: zo’n 11 euro gemiddeld. Een baan in de kroeg of bij de boer levert gemiddeld minder dan 7 euro per uur.

 

Vakantiewerk levert een prettig extra zakcentje op. Er zitten ook wel wat voorwaarden aan vast. Als een kind onder de 18 veel verdient, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Verder wordt vaak teveel belasting ingehouden op het brutoloon, dat later weer teruggevraagd kan worden. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar heeft de overheid een handige website gelanceerd met informatie over hun rechten en plichten bij vakantiewerk: http://www.weetjewatjijwaardbent.nl/