“Wij zien 2021 positief tegemoet”

12 december 2020

Er wordt veel verkocht en de huizenprijzen blijven stijgen: dertig procent wordt zelfs boven de vraagprijs verkocht. Komend jaar en mogelijk ook nog wel de komende twee jaar blijven de prijzen stijgen, verwacht Kees Beltman van Best Living. “En door de lage rente is koop nog altijd gunstiger dan huren. Wij zien 2021 dan ook positief tegemoet.”

“Het aanbod blijft dalen: er komen steeds minder woningen te koop. Daarom willen kopers eerst een nieuw huis kopen voordat ze hun eigen huis gaan verkopen. Vroeger deed iemand een bod op een woning en probeerde je er samen uit te komen. Nu is de vraag zo groot, dat steeds meer woningen per inschrijving worden verkocht. In de Randstad gebeurt dat al jaren en langzamerhand wordt het hier ook gewoner. Als koper moet je er wel aan meedoen, anders kom je eenvoudig niet aan de beurt”, zegt Kees Beltman.

Nieuwe makelaar erbij

“Je wil natuurlijk wel iedereen het huis laten zien. Dat konden we opvangen door “open huizen” te organiseren, maar vanwege de coronamaatregelen kan dat nu niet. Dat leidt tot veel individuele bezichtigingen. “Om die drukte aan te kunnen, hebben we speciaal een extra makelaar aangetrokken, Joppe. In de volgende nieuwsbrief zullen we hem uitgebreider voorstellen.”


Meer advies voor kopers

En dat is niet het enige waarom Best Living graag wilde uitbreiden met een makelaar. “De ontwikkelingen in de markt hebben wel veel verandering teweeggebracht, óók bij Best Living. Door de veranderende markt, hebben ook kopers meer behoefte aan advies bij hun aankoop. Wij beoordelen samen met hen een woning op vier onderdelen: de ligging, de courantheid, bouwkundig en de prijs. Er zit momenteel zo’n groot verschil tussen de WOZ-waarde van de woning en de verkoopprijs. En ook al is de vraag naar woningen groot, er zijn ook nog mensen die echt veel te veel vragen. Dan moet je als koper wel weten wat reëel is om te bieden. Wil je nog gaan verbouwen, dan wil je ook die kosten alvast meewegen. Wij kunnen kopers altijd doorverwijzen naar bouwbedrijven in ons netwerk, zodat ze op korte termijn van goed advies worden voorzien.”


Nieuwbouw is de oplossing


Kees Beltman hoopt dat het aanbod gaat toenemen: “De markt is niet in evenwicht. Doordat het moeilijk is een woning te vinden, willen mensen eerst een ander huis kopen en pas dan hun huidige huis verkopen. Maar als iedereen eerst wil kopen, is er geen aanbod. Wat meer balans is wel wenselijk. Een oplossing is te vinden in nieuwbouw. Gelukkig wordt nu in Eerbeek flink gebouwd, maar ook in Laag-Soeren, Dieren en Brummen komt nieuwbouw. Bij negentig procent van die projecten is Best Living betrokken.”


Woningmarkt in bewegingEen andere oplossing om in de huidige markt toch je droomhuis te vinden is om een actieve makelaar in de arm te nemen. “Wij weten wie wat zoekt. Elke dag vullen mensen profielen op onze website in, die wij vervolgens met elkaar kunnen matchen. Zo krijgen we de woningmarkt in beweging. Wij zijn de katalysator die de markt vlot trekt. We zien volgend jaar dan ook heel positief tegemoet. Wij verwachten dat de woning in 2021 net zo goed loopt als in 2020. En in 2022 begint de nieuwbouw in Brummen, dus ook dat wordt een goed jaar.”

Kees Beltman Kees Beltman
Deel deze pagina op:
Ook interessant