Pensioen: kun jij wel in je huis blijven wonen?

16 september 2021

Als het om pensioen gaat, vertonen veel mensen struisvogelgedrag. Ze denken dat pensioen ingewikkeld en duur is. Maar als je nu je kop in het zand steekt, kan dat later vervelende gevolgen hebben. Want, kunt u dan nog wel in uw huis blijven wonen?

Uw inkomen na pensionering bestaat waarschijnlijk in elk geval uit AOW. De hoogte van een volledige AOW-uitkering bedraagt per maand netto € 1.226,60 voor alleenstaanden. Als u getrouwd bent of samenwoont krijgt u samen elke maand € 1.677,10. En dat is geen vetpot.

U krijgt een volledige AOW-uitkering als u in de vijftig jaar voordat u met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Zat u tijdelijk in het buitenland omdat uw werkgever u daar had gedetacheerd? Ook dan krijgt u een volledige AOW als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Werkgeverspensioen

Een aanvullend pensioen is vaak nodig om te kunnen leven zoals u wilt. Bouwt u via uw werkgever pensioen op en bent u nieuwsgierig wat uw inkomen is nadat u bent gepensioneerd? Kijk dan even op mijnpensioenoverzicht.nl om een idee te krijgen. Houd er rekening mee dat deze bedragen niet 100 procent vaststaan. Ook zult u voor dat geld later minder kunnen kopen dan nu, omdat alles nou eenmaal elk jaar een beetje duurder wordt.

Lijfrente en andere pensioenproducten

Vaak bieden werkgevers een pensioenregeling aan, maar dat is niet altijd het geval. En als u zzp’er of ondernemer bent, zult u zelf voor je pensioen moeten zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrente of een ander pensioenproduct. Die vindt u overigens niet terug in Mijn Pensioenoverzicht. Wel krijgt u elk jaar een overzicht van de bank of verzekeraar waar u het product hebt afgesloten.

Pensioengat

Pensioenregelingen zijn per bedrijf en per branche vaak anders. Daardoor kunt u een pensioengat hebben als u meerdere werkgevers hebt gehad. Ook als u minder dan veertig jaar pensioenpremie betaalt, krijgt u minder uitgekeerd. En als uw pensioenregeling een middelloonregeling is, wordt uw uitkering niet gebaseerd op uw laatst verdiende salaris, maar op het gemiddelde salaris tijdens uw werkzame leven.

Hebt u een pensioengat dat u wilt opvullen? Ook in dat geval bieden pensioenproducten en lijfrentes de mogelijkheid om extra te sparen.

Fiscaalvriendelijk

Als u een pensioentekort hebt, kunt u vaak met fiscaal voordeel geld overhevelen naar een pensioenproduct, zoals een lijfrente. De hoogte van dit bedrag wordt jaarruimte genoemd. Als u al eerder een pensioentekort had, mag u de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Meer hierover leest u bij de Belastingdienst.

Schulden aflossen

Een andere manier om later meer besteedbaar inkomen te hebben, is het aflossen van uw schulden. Uw hypotheek, bijvoorbeeld. Het voordeel is dat uw maandelijkse kosten omlaag gaan. Maar als u al uw spaargeld in stenen stopt, kunt u het niet meer voor iets anders gebruiken. Tenzij u uw huis verkoopt, natuurlijk.

Beste oplossing voor u

Vraagt u zich af of u wel voldoende inkomen hebt nadat u bent gepensioneerd? Wilt u weten of u jaarruimte hebt en hoe u die het beste kunt benutten? Maak dan eens een afspraak met ons. Bas Kamphuis: "Als Erkend Financieel Adviseur breng ik niet alleen in kaart wat u ongeveer aan inkomen kunt verwachten, maar kijk ik ook naar uw uitgaven en aanvullende wensen. Mocht blijken dat u meer pensioen nodig hebt, dan kan ik u helpen met het vinden van de oplossing die voor u het beste is. Bel of mail me dus gerust even!"

Deel deze pagina op:
Ook interessant