NHG-kostengrens in 2024 naar € 435.000

27 november 2023

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt in 2024 van 405.000 naar 435.000 euro, een stijging van 30.000 euro. Financiert u energiebesparende maatregelen mee, dan ligt de grens hoger: 461.100 euro. De eenmalige kosten voor het afsluiten blijven gelijk: de premie is 0,6 procent van de hypotheeksom.

Het NHG-vangnet wordt door de verhoogde kostengrens voor een grotere groep beschikbaar. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning 422.000 euro.

Premie gelijk

In 2024 betaalt u - net als in 2023 - 0,6 procent premie (ook wel borgtochtprovisie genoemd) voor afsluiten van NHG. Voor een hypotheek van bijvoorbeeld vier ton draagt u dan dus eenmalig 2.400 euro af, maar dat levert u wel een rentekorting op. Bovendien kunt u deze kosten als eenmalige post volledig aftrekken van de belasting wanneer u aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Voordeel

Hét grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor onverwachte situaties. Denk hierbij aan gebeurtenissen waardoor u de hypotheek niet meer kunt betalen, zoals een overlijden, baanverlies of echtscheiding. Er wordt dan gezocht naar manieren waarop u toch de hypotheeklasten kunt blijven voldoen. En komt het toch tot een verkoop met verlies, dan kan NHG de schuld die overblijft kwijtschelden.

Geldverstrekkers zijn door die zekerheid dat de hypotheek zal worden terugbetaald, bereid om een lagere hypotheekrente te vragen voor een hypotheek met NHG. Dit voordeel kan flink oplopen: in de regel hebt u de eenmalige premie al snel terugverdiend.

Grens overdrachtsbelasting

De nieuwe NHG-grens moet niet worden verward met de grens voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar. Die lag in 2023 op 440.000 euro en stijgt in 2024 fors naar 510.000 euro. Het gaat om een eenmalige vrijstelling. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment dat u de koopovereenkomst tekent.

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koopt u als stel een huis en is een van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel wel de 2 procent belasting. U mag één keer van de vrijstelling gebruik maken. Wel mag u al eerder een eigen woning hebben gehad, de woning hoeft dus niet uw eerste koopwoning te zijn.

(Bron: Adfiz)

Deel deze pagina op:
Ook interessant