Kun je nog wel verhuizen als 55-plusser?

16 mei 2021

Veel 55-plussers met een eigen huis hebben hun vermogen de afgelopen jaren flink zien stijgen. Op papier althans, omdat hun huis meer waard is geworden. Daardoor overwegen zij om hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een levensloopbestendige woning. Maar zijn er wel genoeg van zulke huizen?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, er zijn er veel te weinig. Nu al 80.000 en als er niets verandert, loopt dat tekort in 2040 op tot 400.000. En voor levensloopbestendige huizen die wel op de markt komen, geldt precies hetzelfde als voor andere huizen: ze zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden. Het is dus maar de vraag of u wel voldoende hypotheek kunt krijgen, als u er al één vindt.

Hypotheekregels senioren

Veel banken houden al tien jaar voordat u met pensioen gaat rekening met uw pensioeninkomen. Dat is vrijwel altijd minder dan uw huidige inkomen. Daardoor kunt u vanaf uw 57e vaak minder lenen. Ook eisen veel hypotheekverstrekkers dat u de nieuwe hypotheek sneller aflost.


Op zoek naar iets anders…

Dat veel 55-plussers op zoek zijn, blijkt onder andere uit cijfers van huizenwebsite Funda. Daar is de term ‘levensloopbestendig’ vorig jaar de top 10 van zoekopdrachten binnengekomen. Toch wordt lang niet elke woning die zich zo mag noemen als levensloopbestendig aangeboden.

Zoek daarom ook op ‘appartement’ of op de term ‘gelijkvloers’ en vorm uzelf een beeld van het huis op basis van de plattegrond en de foto’s.


…of blijven wonen waar u woont

Als u besluit om zo lang mogelijk in uw huidige huis te blijven wonen, is het verstandig om de woning levensloopbestendig te maken. Denk bijvoorbeeld aan een slaapkamer en een badkamer op de begane grond. Of aan een lift. Let ook op de bewegingsruimte en de breedte van de deuropeningen. Want stel dat u later een rollator of een rolstoel nodig hebt.


Opeethypotheek

Als u weinig spaargeld heeft maar wel (veel) overwaarde, kunt u overwegen om zo’n verbouwing te bekostigen met een ‘opeethypotheek’. U sluit dan een lening af ter hoogte van die overwaarde. Dat geld kan in één keer worden gestort, als maandelijkse uitkering of als combinatie van deze twee opties. Het geld kunt u vervolgens gebruiken om uw huis levensloopbestendig te maken en/of als extra inkomen.


Zelf bouwen

Als uw financiële positie het toestaat, kunt u ook een levensloopbestendig huis laten bouwen. Er zijn meerdere spelers op de markt die hiervoor kant-en-klare conceptwoningen aanbieden. Die zijn niet goedkoop, zeker als u bedenkt dat u ook de grond moet kopen en bouwrijp moet laten maken. Maar zo’n conceptwoning kost vaak veel minder dan wanneer u zelf een architect en een aannemer in de arm moet nemen.


Huren

U kunt er ook voor kiezen om uw huis te verkopen en te gaan huren. Misschien komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Die hebben vaak een (aanzienlijk) lagere huurprijs dan huizen in de vrije sector. Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Advies

Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van uw voorkeuren en van de mogelijkheden die er zijn. Wilt u er eens over sparren met een expert? Maak dan gerust een afspraak met Bas Kamphuis. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, helpt hij u graag verder.

Deel deze pagina op:
Ook interessant