“Als je nu wil verkopen doe je het goed”

9 juli 2020

“Starters slaan toe op de woningmarkt”, kopt de ene krant. “Vertrouwen starter is onderuit gegaan”, schrijft een andere. De berichten zijn tegenstrijdig. Hoe zit het nu echt met de woningmarkt? En moeten we nu juist wel of niet kopen? Kees Beltman legt het uit. Kort samengevat: “De markt is nu op het hoogste punt in twaalf jaar. Als je nu wil verkopen doe je het goed.”

“De woningmarkt is een markt van vraag en aanbod. En ook nu is het aanbod nog steeds veel kleiner dan de vraag. Daarom zijn kopers bereid een hogere prijs voor een woning te betalen. Tenminste, als de rente wel laag blijft. Maar”, weet ook Kees, “als je nu een woning koopt is het risico veel minder groot dan een aantal jaren geleden. Nu mag je maximaal 100 procent lenen en je bent verplicht om af te lossen. Na een aantal jaren heb je dus al een deel van de woning afgelost, je hebt niet meer dan 100 procent geleend, dus je hebt meteen overwaarde en blijft niet zitten met een restschuld.” Dat maakt doorstromen naar een duurdere woning ook interessant. “45 Procent van de kopers zijn doorstromers.”

Waarom sparen?

Kees volgt geboeid de ontwikkelingen. Hij noemt zichzelf een ‘cijfertypetje’ en hij weet zijn kijk op de ontwikkelingen goed te onderbouwen met cijfers. “In 1995 konden kopers uit vijf woningen kiezen, maar ineens was er minder vraag en ging het aanbod langzaam stijgen. Vervolgens sloeg het om. Er is nu veel meer vraag! Dat zie ik niet zo maar wegvallen, want de rente is nog steeds nul en dat blijft ook nog zo. Dus waarom zou je geld op de bank zetten?”

Doorstroming

Gelukkig is de doorstroming in Eerbeek goed. “Er is voldoende nieuwbouw: In de Lombok gaat weer een rijtje gezinswoningen in verkoop. In september volgen de helften van dubbels en aan het eind van het jaar acht appartementen aan de Stuyvenburchstraat in het centrum. Achter elke nieuwbouwwoning zitten altijd tussen de drie en zeven verhuisbewegingen.” Helaas wordt in Brummen nauwelijks gebouwd. “Vroeger lagen de verkoop in Brummen en Eerbeek gelijk, maar nu zijn in de afgelopen twaalf maanden 99 woningen in Brummen en 183 woningen in Eerbeek verkocht.” Verkoop in Brummen gebeurt dan ook regelmatig allemaal op inschrijving. In Brummen en in Dieren starten wel projecten binnenkort. Voorlopig maakt Kees zich dan ook nog geen zorgen over de woningmarkt, “zolang het verschil tussen kopers en verkopers zo groot blijft.” “Misschien gaat de druk er nu wel een beetje af, maar de markt was ook wel heel krap. Een beetje ruimte is prima. Twijfel je erover of je nu of over een paar jaar je woning het beste kunt verkopen? Wees dan niet angstig om nu snel te verkopen. De markt is nu op het hoogste punt twaalf jaar. In 2008 is de markt gaan dalen en in 2013 weer gaan stijgen. We zitten nu boven het niveau van 2008, dus als je nu wil verkopen dan doe je het goed. Bovendien heb je als verkoper in deze krappe markt naast een goede prijs nóg een voordeel: je kunt nu als verkoper de koper laten wachten. Je kunt die tijd afdwingen, zelfs negen tot twaalf maanden – en kopers accepteren dat. Samengevat: huren is nog steeds niet aantrekkelijker dan kopen, de rente is nul dus sparen is niet aantrekkelijk en er is veel meer vraag dan aanbod. Er zal heel wat moeten gebeuren voordat het zal veranderen.”

Wilt u persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars.

Kees Beltman Kees Beltman
Deel deze pagina op:
Ook interessant