Hypotheekvormen en rentevaste periode: wat moet je kiezen?

21 maart 2023

Koopt u een huis, dan mag u de hypotheekrente aftrekken als u belastingaangifte doet. Daar gelden wel regels voor. Zo moet u uw hypotheek volgens een strak schema aflossen. U kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Het recht op renteaftrek geldt bij nieuwe hypotheken voor hooguit 30 jaar. De maximale aftrek is dit belastingjaar 36,93%. U hebt dus maximaal 369 euro belastingvoordeel per 1.000 euro hypotheekrente die u in 2023 betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Als u kiest voor een annuïteitenhypotheek, betaalt u over de hele looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag. Met een deel ervan lost u de lening af, de rest is rente. In eerste instantie is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot. Naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag om uw hypotheek af te lossen. Daarnaast betaalt u rente. Hierdoor zijn je maandlasten in het begin relatief hoog. U moet dan immers rente betalen over de gehele lening. Des te meer u hebt afgelost, des te minder rente u nog hoeft te betalen. Uw maandlasten worden gedurende de looptijd dus telkens een beetje lager.

Aflossingsvrije hypotheek

U kunt er ook voor kiezen om uw huis deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Dit deel mag maximaal 50 procent zijn van de waarde van de woning. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Maar pas op: als u uw aflossingsvrije hypotheek na 2012 hebt afgesloten, mag u de hypotheekrente niet aftrekken. Bovendien lost u niets af, terwijl u de lening uiteindelijk wel moet terugbetalen.

Hypotheek van vóór 2013

Hebt u een hypotheek die vóór 2013 is afgesloten? Dan blijven de voorwaarden gelden die er toen waren en mag u de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Ook als het om een spaar- of levenhypotheek gaat. Zo’n andere hypotheek kunt u vaak meeverhuizen als u een andere woning koopt. Wilt u daar meer over weten? Neem dan even contact op met onze Erkend Financieel Adviseur.

Rentevaste periode

Toen de hypotheekrente nog extreem laag was, hebben veel huiseigenaren hun rente vastgezet voor een periode van 15, 20 en soms wel 30 jaar. Het voordeel van het langer vastzetten van de rente is dat u precies weet waar je financieel aan toe bent.

Er zit ook een nadeel aan. Als je iets wilt veranderen aan je lopende hypotheek tijdens de rentevaste periode, kan het zijn dat je een boete moet betalen aan de bank. Afhankelijk van het hypotheekbedrag en de nog resterende periode waarin de rente vast staat, kan die flink oplopen.

Maatwerk

De keuze voor een hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd maatwerk. Wilt u weten wat het beste bij u past? Neem dan contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij expert op het gebied van hypotheken. We helpen u graag om de beste optie voor u te vinden.

Bron: Levenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant