Hypotheek meenemen naar ander huis

11 februari 2023

Als u verhuist naar een ander huis, kan het interessant zijn om uw hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die u nu betaalt een stuk lager is dan wanneer u een nieuwe hypotheek zou afsluiten.

Gelukkig kunt u bij veel hypotheekaanbieders gebruikmaken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kunt u daarmee uw hele hypotheek meenemen. Een andere mogelijkheid is dat u alleen de rente over het nog openstaande bedrag kunt meenemen, voor de rest van uw rentevaste periode.

Per aanbieder verschillende regels

De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet u ruim van tevoren aangeven wat uw plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar uw inkomen, schulden en de marktwaarde van uw (nieuwe) huis kijken.

Aanvullende hypotheek

Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van uw oude huis hoger is dan uw nieuwe hypotheek, kunt u uw oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Hebt u juist meer geld nodig? Dan zit u voor de aanvullende hypotheek vast aan uw huidige geldverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook een aflossingsvrije hypotheek kunt u meenemen naar een andere woning. Als u deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag u de rente ervan bij uw aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als u verhuist, geldt dit voor maximaal 50 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet u wel aflossen.

Spaar- en beleggingshypotheken

Spaar- en beleggingshypotheken kunt u niet meer afsluiten. Maar als u er al één hebt, mag u die wel meeverhuizen. U kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met onze specialisten op.

Afgestemd op u

U ziet, het meenemen van uw hypotheek naar uw nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen wij ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseur helpen we u graag met een advies dat optimaal is afgestemd op uw situatie, uw wensen en uw voorkeuren.

Bron: Levenenwonen.nl

Deel deze pagina op:
Ook interessant