Hypotheek 2020: wat verandert er?

19 december 2019

Met de komst van een nieuw jaar verandert er ook weer het een en ander aan de hypotheekregels. De belangrijkste veranderingen voor de hypotheek in 2020 hebben we voor u op een rij gezet. Maar we beginnen met iets dat niet verandert: ook in 2020 kunt u hooguit 100 procent van de waarde van uw huis financieren met een hypotheek. Bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten, moet u dus van uw spaargeld betalen. Lees verder over wat er wél verandert. 

Tweeverdieners met een laag inkomen kunnen in 2020 een hogere hypotheek afsluiten en ook de NHG-grens gaat omhoog.

Energiebesparende maatregelen

Er is één uitzondering op die regel: als u energiebesparende maatregelen treft, mag u meer lenen. Uw inkomen moet dan wel tenminste 33.000 euro bruto per jaar zijn. In dat geval mag u maximaal 6 procent van de woningwaarde extra lenen om energiebesparende maatregelen mee te bekostigen. Wilt u een nul-op-de-meterwoning? Dan kunt u daarvoor ook in 2020 maximaal 25.000 euro extra lenen. Met een nul-op-de-meterwoning wekt u zelf alle energie op die u voor uw huis en uw huishouden nodig hebt. Met een energieneutrale woning wekt u alleen energie op voor het verwarmen van uw huis en het water. Energie voor verlichting en elektrische apparatuur zitten daar niet bij. Voor zo’n huis mag u maximaal 15.000 euro extra lenen. Verder zijn er tal van alternatieve leenmogelijkheden om uw woning energiebesparend te maken.

Tweeverdieners

Zijn jullie tweeverdieners? Dan bestaat de kans dat u volgend jaar meer mag lenen voor uw huis. In 2020 telt het inkomen van de minst verdienende partner namelijk voor 80 procent mee om de woonquote vast te stellen. De woonquote is het deel van het gezamenlijke inkomen dat jullie mogen besteden aan woonlasten. Nu telt nog slecht 70 procent van het laagste inkomen mee.

Kostengrens NHG omhoog

Sinds 2017 is de kostengrens voor NHG-hypotheken gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs over de maanden juni, juli en augustus van het jaar ervoor. In 2019 was die 309.203 euro. Daarom stijgt de maximale hypotheek met NHG per 1 januari 2020 naar 310.000 euro.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die u betaalt over uw hypotheekschuld mag u van de Belastingdienst aftrekken van uw inkomen. Daardoor hoeft u minder belasting te betalen. Sinds 2014 wordt de maximale aftrek van hypotheekrente elk jaar met een half procent verlaagd. Vanaf 2020 gaat dat aanzienlijk sneller: volgend jaar mag u nog maximaal 46 procent van de betaalde hypotheekrente aftrekken. Verdient u meer dan 68.507 euro, dan gaat u dat dus in uw portemonnee voelen.

Meer informatie

Hebt u een vraag over de veranderingen of wilt u weten of uw bestaande – of nieuwe – hypotheek wel 2020-proof is? Neem dan gerust even contact met Bas Kamphuis op. Als Erkend Financieel Adviseur is hij expert op het gebied van hypotheken en financiën. Hij helpt u graag verder.

(Bron: LevenWonen.nl is een initiatief van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur)

Deel deze pagina op:
Ook interessant