Weet wat u uitgeeft: gebruik een huishoudboekje!

17 september 2022

Huishoudboekjes, dat is toch iets van vroeger? Nou, nee. Iedereen die verstandig wil omgaan met geld, zou er eigenlijk eentje moeten bijhouden. Zeker nu alles duurder wordt, is een overzicht opstellen van al uw inkomsten en betalingen een heel slimme manier om uw uitgaven onder controle te houden.

In korte tijd zijn de prijzen flink omhoog gegaan. Daardoor kunnen mensen in financiële problemen geraken, ook huishoudens die voorheen nog goed konden rondkomen. Volgens het Centraal Planbureau is de teruggang in koopkracht sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog nooit zo groot geweest.

Inzicht in je financiën

Als u op zoek gaat naar mogelijkheden om te besparen, moet u allereerst een goed overzicht hebben van uw financiën. Weet u precies wat u uitgeeft en waaraan? En weet u dat alleen voor de komende maand of hebt u ook een planning gemaakt voor de lange termijn? De beste bespaarideeën krijgt u pas als u inzicht hebt in uw financiële situatie.

Het begint met overzicht

Inzicht in uw uitgaven begint met overzicht. Een (digitaal) huishoudboekje kan u daarbij helpen. Budgetbeheer staat namelijk aan de basis van besparen en dus geld overhouden in plaats van tekort komen. Er zijn tal van gratis en betaalde digitale huishoudboekjes beschikbaar. Vaak kunt u er via de website van uw bank één gratis downloaden.

Categorieën

Veel van die huishoudboekjes kunnen de informatie van uw bankrekening automatisch ophalen en in categorieën indelen. Als u bij de supermarkt hebt gepind, vindt u die betaling terug onder ‘boodschappen’. De betaling van uw huur of hypotheek ziet u terug onder ‘vaste lasten’. Vaak kunt u daarnaast ook zelf groepen aanmaken.

Budgetteren

Zodra u weet wat u gemiddeld per categorie uitgeeft, kunt u gaan budgetteren. U bepaalt dan per categorie hoeveel u wilt uitgeven. Vaak kunt u dit per maand en per jaar bepalen. Bij sommige huishoudboekjes kunt u ook een saldomelding aanzetten. U krijgt dan een bericht als u de grens van een van uw budgetten hebt bereikt.

Rood staan

Als u uw uitgaven goed beheert, is de kans op rood staan een stuk kleiner. Nu overkomt dat ongeveer één op de drie Nederlanders wel eens. Terwijl rood staan erg duur is. U betaalt vaak 9 procent rente (of nog meer) over uw negatieve saldo. Zonde van het geld, natuurlijk. Datzelfde geldt trouwens voor een creditcardschuld en vaak ook voor kopen op afbetaling.

Besparen op verzekeringen

Als u toch bezig bent, zet dan ook uw verzekeringen weer eens op een rij. Zeker als u dat al langere tijd niet hebt gedaan, is de kans aanwezig dat u ergens kunt besparen op de premie. Misschien bent u nog verzekerd voor iets wat niet meer nodig is. Of zijn er nieuwe aanbieders gekomen met een veel scherper aanbod. Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij specialist op het gebied van verzekeringen en kunnen wij u daarbij helpen. Neem dus gerust contact met ons op.

Deel deze pagina op:
Ook interessant