Huis kopen? Laat je niet gek maken

17 juli 2021

De woningwaarde in Nederland is inmiddels gestegen tot boven de € 400.000. Gemiddeld! Kopers bieden tegen elkaar op en gaan steeds vaker akkoord met het schrappen van ontbindende voorwaarden. En nog is de rek er niet uit. "Laat u niet gek maken", zegt Bas Kamphuis, een van onze financieel experts, nuchter. Hij legt uit hoe hij daar tegenaan kijkt en heeft tips voor u.

Eind 2020 voorspelde ING dat de woningmarkt dit jaar zou afkoelen. Rabobank voorspelde een prijsstijging van 5,5 procent. Inmiddels hebben de economen van die bank de cijfers bijgesteld. Ze gaan er nu vanuit dat de huizenprijs in 2021 gemiddeld met bijna 11 procent stijgt! Een woning van vier ton wordt in een jaar tijd dus ruim 40.000 euro meer waard.

Voor deze enorme prijsstijgingen zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. De leennormen zijn versoepeld en jonge huizenkopers hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen, waardoor er meer financiële ruimte is. Verder blijkt de Nederlandse economie voorlopig stevig en gaat de werkloosheid niet omhoog maar omlaag.

Psychologische aspecten

Maar de prijzen worden ook opgedreven door psychologische aspecten. Een huis kopen is namelijk niet alleen een kwestie van verstand, maar ook – of juist! – van gevoel. Het aantal huizen dat te koop staat, is extreem laag. De periode waarin een huis te koop staat, de doorlooptijd, is extreem kort. Daardoor hebben veel kopers last van FOMO, fear of missing out. Die angst om de boot te missen werkt agressief bieden in de hand, waardoor de prijzen stijgen.

Kuddedier

Wat ook meespeelt, is dat mensen ‘kuddedieren’ zijn. Uit talloze experimenten blijkt dat we er al snel van uitgaan dat de meerderheid gelijk heeft. Daardoor hebben we ook op de woningmarkt de neiging om elkaar na te apen. Zo kon je, toen de effecten van de financiële crisis merkbaar werden, je huis aan de straatstenen niet kwijt. In 2013 lag de prijs gemiddeld bijna 25 procent lager dan vijf jaar ervoor. Nu gebeurt precies het omgekeerde.

Drie tips

Om u te helpen niet in deze emotionele val te trappen, hebben we drie tips voor u.

  1. Zet vooraf uw wensen én uw financiële mogelijkheden goed op een rij. Bepaal wat uw harde voorwaarden zijn en wijk daar niet vanaf. Als dit betekent dat u een bepaald huis liever niet wilt of uit financieel oogpunt beter niet kunt kopen, doe dat dan ook niet. Ook niet als u onder druk wordt gezet door bijvoorbeeld de verkopende makelaar.
  2. Ga niet alleen voor huizen die voor u een negen of tien scoren. Als u een huis koopt dat u aanvankelijk ‘maar’ een zeven had gegeven, gaat u dat namelijk toch veel hoger waarderen als u er eenmaal woont. Dat is wetenschappelijk bewezen!
  3. Neem bij de bezichtiging een kritische vriend of vriendin mee. Die heeft totaal geen belang bij de koop of verkoop van het huis, maar wel bij uw (toekomstige) geluk. Daardoor kijkt hij of zij anders en ziet pluspunten of gebreken aan het huis die u misschien mist.

Risico’s

Gaat u toch overbieden, besef dan dat daar financiële risico’s aan kleven. Want als u – zeg – 40.000 euro meer biedt dan de vraagprijs, dan zult u dat bedrag waarschijnlijk zelf moeten ophoesten. Immers, u kunt niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt die waarde vast. Uw hypotheek mag niet meer dan 100 procent van die taxatiewaarde zijn.

Daarnaast kan het gebeuren dat u in de toekomst uw huis noodgedwongen moet verkopen. Krijgt u dan nog wel het bedrag dat u ervoor hebt betaald? Zo nee, dan kan dat een flinke financiële strop betekenen. Diverse huiseigenaren hebben dat een jaar of tien geleden aan den lijve ondervonden.

Financiële zaken

Laat u daarom altijd door een specialist adviseren over de financiële zaken. Wat is wel en niet verstandig en welke gevolgen heeft de aankoop van uw droomhuis voor de rest van uw financiële huishouding? Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij zulke specialisten. We moeten elk jaar opleidingen volgen en zijn daardoor altijd op de hoogte van de actuele regels en mogelijkheden. Bel of mail me gerust om eens een afspraak te maken, met mijn collega's of mij.

(Bron: Levenwonen.nl)

Deel deze pagina op:
Ook interessant