Gekte!

17 juli 2021

Makelaar Reinier Uit de Weerd beschrijft de huidige woningmarkt 

“In Brummen is de woningmarkt volledig verstoord. Ik heb een lijst van mensen die willen verhuizen, maar er zijn geen huizen. Áls we er dan één te koop kunnen aanbieden is het echt gekte en is het er meer dan één, dan kunnen we het aantal mailtjes en telefoontjes niet aan”, vertelt makelaar Reinier Uit de Weerd van onze Brummense vestiging.


Reinier kijkt daarom uit naar de start van de verkoop van Elzenbos in Brummen. “Daar komen naar verwachting ruim tachtig huizen in de eerste fase, met een gevarieerd aanbod – dat is echt wat we nodig hebben. Ik hoop dat dit snel start.”

Funda maatschappelijk recht?

Nog niet eerder was de woningmarkt zo chaotisch als momenteel. Reinier zit het meest dwars dat hij steeds zóveel mensen moeten teleurstellen. “Kijk naar het huis op de Braamkamp in Zutphen (zie het verhaal van de familie Aalbers in de nieuwsbrief): meld je zo’n huis aan, dan krijg je meteen vijftig tot zestig reacties. Door de coronamaatregelen is een open huis niet mogelijk, dus het is vaak onmogelijk om alle geïnteresseerden te laten bezichtigen: we plannen meestal twee of drie kijkmomenten en daarna volgt een inschrijving. Iedereen krijgt één kans om een uiterst voorstel te doen en die bespreek ik met de verkoper. Voordat het huis op Funda staat, hebben wij al voldoende kijkers, want we informeren eerst de ingeschreven zoekers.” Belangstellenden die achter het net vissen, klagen erover dat ze zo geen kans maken. “Het lijkt alsof Funda een maatschappelijk recht geworden is, alsof dát de woningmarkt is. Maar wij hebben marktkennis en wisselen die uit. Onze eigen zoekers krijgen een huis dat nieuw in verkoop komt meteen in hun mailbox.”

Waar moet je heen?

Nu er zoveel vraag is naar woningen, wordt er vaak overboden: 60 tot 70 procent van de biedingen is boven de vraagprijs en vaak ook boven de waarde van het huis. Het lijkt een ideaal moment om je huis te verkopen. “Maar dan loop je tegen een groot probleem aan: waar moet je heen? Alleen mensen die ‘uitstappen’ en gaan huren, profiteren van deze markt. De meeste kopers hebben weliswaar een enorme overwaarde op hun eigen huis, die moeten ze weer inbrengen in het nieuwe. Ze betalen teveel, maar dat maakt ze niet uit want ze willen wonen en de rente is laag. Maar je kunt er niet tegen werken, dus mensen die nog geen eigen huis hebben, zijn de dupe.”

Natuurlijk ziet Reinier geregeld blije verkopers, die vaak snel en tegen een goede prijs hun woning verkopen. Maar het frustreert hem dat hij steeds zoveel mensen moet teleurstellen; woningzoekenden die er niet tussen komen, die hun droomhuis niet kunnen vinden en iedereen die een bieding heeft gedaan, maar het huis niet gegund krijgt. “Communiceren is voor ons dus heel belangrijk.”

Eerlijk maar niet transparant

Hij legt graag uit dat deze manier van werken, ondanks de negatieve berichtgeving in de pers, echt op een eerlijke manier gebeurt. “Maar het is niet transparant”, erkent hij. “Dat kan niet, vanwege het belang van de verkoper, díe beslist en dat gebeurt altijd op basis van gunning. Zelf kijk ik er heel zakelijk naar: ik leg alle biedingen naast elkaar, verzamel de motivaties en geef mijn advies.” Die motivaties noemt Reinier “echt bizar”: “Net of je gaat solliciteren.”

In de media duiken steeds meer wilde verhalen op over de woningmarkt: een halve ton overbieden op een huis, oneerlijke biedingen, makelaars die met voorkennis handelen. “Als ik aankoop, beslissen de kopers zelf wat ze bieden bovenop wat ik het waard vind. Je zal een premie moeten betalen om het huis te kunnen kopen, het achterste van je tong laten zien, en daar voor jezelf een streep trekken. De verhalen in de media herken ik niet. Dat makelaars elkaar de bal toespelen zal iets van de grote steden zijn. Maar ik denk wel dat er heel veel onvrede is, want mensen worden echt wanhopig als ze geen huis kunnen krijgen.” Bovendien kan de koop ook op het laatst toch niet doorgaan, wat nog meer wantrouwen kweekt. “Dat komt omdat de overheid heeft bepaald dat verkopen van woningen schriftelijk moeten gebeuren. Dus de koop komt pas tot stand als die schriftelijk is vastgelegd. Ik feliciteer de koper ook nooit tot die tijd, ik zeg alleen dat hij de beste bieder is. Als je een bieding hebt gedaan, ben je namelijk nog niet in onderhandeling. En als er daarna toch nog iemand komt die meer wil betalen, dan vind ik dat dat moet melden aan mijn verkoper. Zo zit het juridisch in elkaar.”

Vraag- en aanbodprobleem

“Onderhandelen doen we bijna niet meer in deze markt, terwijl ik dat een leuk onderdeel van mijn vak vind. En de druk die ik moet opleggen – korte bezichtigingen, snel beslissen - is ook niet hoe ik zou willen werken maar we passen ons aan.” De enige oplossing voor de gekte op de markt volgens Reinier: “Er moet meer worden gebouwd. Het is echt een vraag- en aanbodprobleem.”

Afwachten wanneer Elzenbos begint, ondertussen wordt er in Eerbeek wel flink gebouwd en blijft daar de doorstroming goed op gang.

Makelaar Reinier Uit de Weerd (links) Makelaar Reinier Uit de Weerd (links)
Deel deze pagina op:
Ook interessant