Energieprijzen door het dak

22 augustus 2022

De prijzen van energie gaan door het dak. Betaalde u vorig jaar in augustus nog gemiddeld € 0,95 (inclusief bijkomende kosten) voor een kuub gas, inmiddels is dat bijna € 3! Ook de kosten van elektriciteit zijn fors gestegen. In een jaar tijd liep de gemiddelde prijs voor een kilowattuur op van € 0,24 naar € 0,67.

Veel huishoudens worden momenteel geconfronteerd met fors hogere energiekosten. Volgens berekeningen van een vergelijkingssite loopt die kostenstijging in het ergste geval op tot meer dan € 300 per maand.

Met zulke prijzen is het nemen van energiebesparende maatregelen opeens een stuk dringender. En veel interessanter, omdat u de investering veel sneller terugverdient.

Top 3 energiebesparende maatregelen

Heeft u uw huis nog niet (helemaal) geïsoleerd? Wij hebben een top 3 gemaakt van de meest rendabele investeringen in het verduurzamen van je huis.

1. Spouwmuren isoleren
Als u een tussen- of hoekwoning hebt, kost het isoleren van de spouwmuren gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.200. Met de huidige gasprijs kunt u daarna per jaar al snel € 400 tot € 700 besparen. U verdient uw investering dus in een paar jaar terug.

2. Isoleer de vloer
Ook vloerisolatie levert veel energiewinst op. De besparing is ongeveer € 450 tot € 650 per jaar bij de huidige gasprijs. Afhankelijk van het aantal vierkante meters en de dikte van de isolatie kost vloerisolatie tussen de € 1.800 tot € 3.500. Ook deze investering verdient zich dus snel terug. Dat is veel interessanter dan geld op een spaarrekening laten staan.

3. Ruim uw zolder op
Hè, levert dat energiewinst op? Nee, niet direct. Maar als uw zolder eenmaal leeg is, kunt u uw dak gaan isoleren. Als u dat laat doen, kost dat wel een paar centen. Gemiddeld zo’n € 4.000 tot € 6.000. Maar ook deze investering loont. Met de huidige gasprijs verstookt u per jaar tussen de € 900 en € 1.800 minder.

Is uw dak al wel geïsoleerd maar is dat al jaren geleden gebeurd? Dan kan het interessant zijn om de isolatie te verbeteren. Door de bestaande isolatielaag dikker te maken, bijvoorbeeld. Of door de oude isolatielaag te vervangen door een nieuwe.

Overheid betaalt mee

Als u tenminste twee isolerende maatregelen neemt, kunt u in aanmerking komen voor subsidie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u tot wel 30 procent van uw investering terugkrijgen.

Adviseur Duurzaam Wonen

Een goede financieel adviseur vindt het belangrijk om ook energielasten met je te bespreken. Niet voor niets voeren wij als Erkend Financieel Adviseur daarom het keurmerk Adviseur Duurzaam Wonen. Bas Kamphuis heeft zich onder meer verdiept in de mogelijkheden die er zijn om verduurzamingsmaatregelen te financieren. Die kennis deelt hij graag met u.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u daar meer over weten? Of wilt u wel verduurzamen, maar vindt u het lastig om te bepalen waar u moet beginnen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Bas. Hij staat u graag met raad en daad ter zijde.

Deel deze pagina op:
Ook interessant