Arjan Willems steekt energie in uw label

20 december 2021

Verkoopt u uw woning, dan is het verplicht daar een energielabel bij te verstrekken. Iemand die daar alles over weet is Arjan Willems van AW Technisch Adviesbureau uit Tonden. Als specialist (hij heeft een bouwkundige en installatietechnische achtergrond) berekent hij het energielabel voor gebouwen – ook vaak voor woningen van klanten van Best Living.


In de media hoor je veel over het energielabel en het klinkt heel technisch, maar wat is precies? Simpel gezegd: zo’n energielabel vertelt hoe energiezuinig een woning is, je kunt eraan aflezen hoeveel energie een woning verbruikt.

Op pad met een spaak

Als eigenaar ben je verplicht zo’n label te verstrekken aan kopers of huurders. Maar dan moet je wel weten hoe energiezuinig een woning is. Specialisten zoals Arjan Willems weten dat exact te berekenen. Uitgerust met een pen en papier, fototoestel, afstandmeter, gradenboog, duimstok én een spaak brengt hij de hele woning in kaart. “Een spaak?” zult u zich waarschijnlijk verbaasd afvragen. “Die gebruik ik om de isolatie in de gevel aan te prikken”, legt Arjan uit.

Alles opmeten

Elke woning meet hij helemaal zelf op. “Ik krijg vaak al vooraf plattegronden aangeleverd, maar ik meet álles na. Wat grenst bijvoorbeeld direct aan buiten of aan een ander woning? Een gevelsectie ontleed ik helemaal. Hoeveel meter beglazing is er, is er sprake van een coating. Als ik de woning thermisch in kaart heb gebracht kijk ik naar de installaties. Dan moet je denken aan de mechanische afzuiging, regeling, airco, de cv-ketel. En ook de radiatoren, vloerverwarming, tapwater, de afstand van de cv naar de keuken en badkamer. Duurzaamheid neem ik ook mee: zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen?”

Nulmeting

Veel bewoners vinden het interessant om Arjan aan het werk te zien. “Ze mogen me ook alle vragen stellen, maar ná de meting. Want als ik daarmee bezig ben, zit ik in mijn eigen wereld”, lacht hij. Geconcentreerd verzamelt hij alle gegevens en die neemt hij vervolgens mee naar huis om ze nauwkeurig uit te werken. “Daar komt een energielabel uit. Eigenlijk is het een nulmeting, want het geeft je ook handvatten om kijken wat je kunt doen om een labelsprong van bijvoorbeeld C naar B te maken”, legt Arjan uit. Heeft de woning energielabel A of B, dan kan dat in een aantal gevallen de (nieuwe) eigenaar ook nog korting op de hypotheek opleveren. Daar weten de hypotheekadviseurs van Best Living alles van.

Inmiddels is het verplicht om ook daadwerkelijk bij de overdracht van de woning het energielabel te hebben. Arjan: “En zo lang je woning niet te koop staat, hoef je geen actie onder te nemen.”

Arjan Willems Arjan Willems
Deel deze pagina op:
Ook interessant