Heeft het regeerakkoord effect op uw portemonnee in 2022?

24 december 2021

Na meer dan negen maanden onderhandelen is er eindelijk een nieuw regeerakkoord. Het kabinet Rutte IV hanteert een ongekend ruime begroting. De miljarden vliegen je om de oren! Maar heeft u baat van al dat geld dat de nieuwe regering wil uitgeven?


Rekenmachine met het jaartal 2022 en euromunten

Om met deur in huis te vallen: waarschijnlijk gaat u er het eerste jaar nog niet veel van merken. Op Prinsjesdag kregen we al de aankondiging dat we er in 2022 niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan. Drie maanden later zijn die vooruitzichten niet verbeterd. Sterker nog, energie is een stuk duurder geworden en de inflatie is opgelopen.


Belastingen in 2022 en verder

De inkomstenbelasting gaat volgend jaar een fractie omlaag en de belasting op vermogen (zoals spaargeld) krijgt een iets hogere vrijstelling. Dit zou gemiddeld een plusje van 0,1 procent moeten opleveren. Maar het kabinet belooft in de jaren daarna koopkrachtverbetering voor de lage en middeninkomens en een nieuw stelsel voor het heffen van belasting op spaargeld, beleggingen en ander vermogen.


Hypotheekrenteaftrek

Afgaande op het regeerakkoord laat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek met rust. Die wordt dus niet versneld afgeschaft. Wel worden fiscale aftrekposten komend jaar verder begrensd. Zo mag u betaalde hypotheekrente in 2022 nog maar voor maximaal 40 procent aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Dit jaar was dat nog 43 procent. Mensen die meer dan 68.500 euro per jaar verdienen, gaan als gevolg hiervan meer belasting betalen.


Energie duurder…

Vooral gas is in het laatste kwartaal van 2021 flink duurder geworden en dat werkt door in 2022. Als u een variabel contract hebt, bent u bij een gemiddeld gebruik van 1.400 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit volgend jaar ongeveer 650 euro meer kwijt.


…maar energiebelasting flink omlaag

Gelukkig compenseert de overheid een belangrijk deel hiervan door de energiebelasting te verlagen. Bij een gemiddeld verbruik, zoals hierboven beschreven, gaat het om een tegemoetkoming van ongeveer 450 euro.

Heeft u uuw energiecontract tegen een scherpe prijs afgesloten en loopt het langer door? Dan word u er juist beter van! De belastingverlaging geldt namelijk voor iedereen. In dat geval steekt u dus honderden euro’s in uw zak.


Zorgpremie omhoog

De zorgpremie valt in 2022 iets hoger uit, gemiddeld zo’n 4 euro per maand. Traditiegetrouw zijn er grote prijsverschillen tussen de zorgverzekeraars. Zo betaalt u voor de duurste basisverzekering zo’n 500 euro per jaar meer dan voor de goedkoopste. Met de duurste heeft u wel (veel) meer keuzevrijheid.


Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Stel 'm dan gerust! Als experts op het gebied van financiële zaken staan onze adviseurs u graag met raad en daad terzijde. Bel dus of stuur een mailtje.

(Bron: Levenwonen.nl)

Deel deze pagina op:
Ook interessant