Vanaf 1 januari boetes voor niet-geregistreerde (land)bouwvoertuigen

11 november 2022

Sinds 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen, zoals trekkers, shovels en mobiele kranen, alleen de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn en een WA-verzekering hebben. Zijn die voertuigen niet geregistreerd, dan kunt u daarvoor een boete krijgen.


Toch blijkt dat er nog steeds veel voertuigen rondrijden zónder registratie. Misschien zijn ze verzekerd op algemene bedrijfspolissen, maar dat is niet genoeg: het moet op kenteken zijn geregistreerd.

Controleer uw WA-registratie

Twijfelt u of uw voertuig is geregistreerd? Dat kunt u eenvoudig zelf controleren, door het kenteken in te vullen op RDW Kentekencheck. Staat daar dat het voertuig niet is geregistreerd, dan kunt u dat alsnog doen. Maar uitsluitend na een keuring op een RDW-keuringsstation. Vergeet daarna niet het kenteken door te geven aan de verzekeraar. 

Boete vanaf 1 januari 2023

Bent u eigenaar van een (land)bouwvoertuig en niet verzekerd? Of bent u wel verzekerd, maar zijn het kentekennummer en de meldcode van het voertuig niet doorgegeven aan de verzekeraar? Dan kan u vanaf 1 januari 2023 een boete krijgen van € 400,-. Zonde, dus zorg dat het geregeld is.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen. (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, hoeven bijvoorbeeld niet geregistreerd te worden. Dat geldt ook voor voertuigen die niet harder gaan dan 6 km per uur en voertuigen die smaller zijn dan 130 centimeter.

Kijk voor alle informatie op de website van RDW.

 

Waarom is de registratieplicht er ook alweer?

De registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen moet bijdragen aan een hogere verkeersveiligheid. De registratieplicht maakt ook duidelijk wie de eigenaar van het voertuig is. De kentekenplicht komt voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK moest komen voor (land)bouwvoertuigen. In Nederland wordt deze APK-plicht gecombineerd met een kentekenplicht voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen.

 

Bron: Nedasco Verzekeringen

Deel deze pagina op:
Ook interessant