Home Nieuws Contact

Energielabel aanvragen woning verplicht

10 vragen over het energielabel

 

Sinds 1 januari 2015 bent u als woningeigenaar verplicht om bij de verkoop van uw huis een definitief energielabel te overleggen. In januari en februari van 2015 heeft de overheid u een voorlopig energielabel opgestuurd. Dit voorlopige energielabel geeft u een eerste beeld van de energieprestatie van uw woning.

 

 1. Wat is het energielabel voor woningen?
  Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, helemaal niet zuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

 

 1. Waarom een energielabel?
  Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Beter voor het milieu dus!

 

 1. Huis verkopen zonder energielabel?
  Sinds 1 januari 2015 handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport de wet. Zij kan indien nodig een waarschuwing geven of een boete inzetten indien er bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van gebouwen geen definitief energielabel aanwezig is.

 

 1. Waar kan ik zien wat mijn voorlopige energielabel is?
  U kunt uw energielabel opzoeken op www.zoekuwenergielabel.nl. Bij het resultaat staat meteen vermeld of het een voorlopig of een definitief energielabel is. Op deze site vindt u uiteindelijk ook het definitieve label, zodra het geregistreerd is.

 

 1. Hoe kunt u een energielabel aanvragen?
  U kunt zelf online het energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar wordt u aan de hand van de volgende stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel:

1.     Inloggen met DigiD.

2.     Woninggegevens aanpassen, maximaal 10 vragen over energetische maatregelen in de woning.

3.     Bewijs energetische maatregelen uploaden (zoals aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport, een factuur of een foto).

4.     Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren.

5.     Aanvraag versturen.

 

 1. Wat zijn energetische maatregelen?
  Energetische maatregelen zijn maatregelen die u kunt treffen om uw huis energiezuinig te maken. Een belangrijke en eenvoudig te realiseren energetische maatregel is het plaatsen van bijvoorbeeld isolerende beglazing.

 

 1. Goedkeuring aanvraag energielabel
  Een erkende deskundige controleert daarna digitaal de aanvraag, hij komt dus niet langs. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt u het definitieve energielabel. Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd. Dit is het energielabel wat u als woningeigenaar moet overhandigen bij verkoop, verhuur en oplevering.

 

 1. Energielabel bereken
  Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:
 • Type glas leefruimte
 • Type glas slaapruimte
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Verwarming
 • Aparte warmwater voorziening
 • Ventilatie
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler

 

 1. Wat kost een energielabel?
  De kosten voor het aanvragen van een definitief energielabel bestaan uit administratiekosten en de tijd die de erkend deskundige gemiddeld nodig heeft om uw aanvraag te kunnen beoordelen. Het bedrag verschilt per erkend deskundige, van onder de tien euro tot enkele tientjes.